Hogyan fogyjunk 50 felett?

Valóban nehezebb megszabadulni a kilóktól, vagy csak úgy tűnik? Gondoljon vissza, amikor még úgy tűnt, könnyű fogyni. Mi a különbség?

A hormonok, az izomtömeg, más szövetek mennyisége mellett vegye figyelembe, hogyan változott az életstílusa az utolsó évtizedben.

Ahogy nő a korunk, több felesleges tápanyagot veszünk fel, mint fiatal korunkban. A társadalmi tevékenységeink következtében is gyakrabban étkezünk. A táplálék összetételét ugyanakkor kevésbé kontrolláljuk, csakúgy, mint az adagok nagyságát. Gyakrabban, és nagyobb adagokat fogyasztunk, előtte nassolunk, alkoholos italokkal kombinálva, desszerttel súlyosbítva. Vegye észre, hogy valójában alighanem többet eszik most, mint 10 vagy 20 éve.

A múlthoz hasonlítva ma milyen gyakran eszik gyorsételt? Egyszerűbb bekapni egy gyors ételt, mint készíteni valamit otthon és néha még olcsóbb is. Olyan kényelmes rendelni valami kínait vagy pizzát, pedig korábban, mikor otthon volt a gyerekekkel, gyakorlatilag minden étkezést maga készített el. Esetleg kihagyott egy étkezést, mert olyan elfoglalt volt! Lehet, hogy párszáz kalóriát elfogyaszt a hét több napján is a hamburgerekből, csipszekből és más kényelmes de nem éppen alacsony kalóriás ételekből?6078Mennyire ügyel a táplálkozására ma, ha összehasonlítja azzal, ahogyan fiatalabb korában ügyelt rá? Voltak korábban napok, amikor alig evett valamit, hogy a ruha, amit a partin akart viselni, felmenjen? Elkerült bizonyos édességeket, csipszeket és más rágcsálnivalókat, mert nem voltak ?zsírszegények?, ?alacsony kalóriásak?? Ehetjük a diétás ételeket, és közben nyugtathatjuk magunkat, hogy rendben van, mert ebben kevés a kalória?. Nos, azért még nem kalóriamentes, tehát így is elfogyaszthatunk több energiát, mint a napi szükséglet.

Végül természetesen a testedzés is beleszámít a napi energiaegyensúlyba. Mennyit mozog ma, ha összehasonlítja az évtizeddel korábbi napirendjével? úgy találja, hogy a nap nagy részét ülőmunkával tölti az állásából, sőt a hobbijából adódóan is? Régebben többet gyalogolt, például haza az iskolából, ahova a gyerekeket kísérte, vagy meglátogatott egy szomszédot?60791Manapság könnyebb eltölteni 24 órát anélkül, hogy egyetlen izmot is megmozdítna. Mindenhova autózunk. E-mailt írunk munka közben, ahelyett, hogy lemennénk a büfébe megbeszélni egy dolgot. Online rendelünk árukat, tehát még egy üzletig sem kell elmennünk vásárolni. A tisztító kijön a ruhánkért, és tisztán visszahozza, még a hamburgert vagy a pizzát is megvehetjük úgy, hogy ki sem szállunk az autóból ? letekerjük az ablakot, és a kezünkbe adják. Mit tehetünk azért, hogy többet mozogjunk? Ne feledje, hogy 20 perc séta naponta hozzásegíthet akár évi 5 kg fogyáshoz.

Gondoljon arra, hogyan élt, amikor a testsúlyával elégedett volt. Mit reggelizett? Mit ebédelt, vacsorázott? Milyen gyakorlatokat végzett, mennyire volt aktív, csak hogy a napi feladatoknak eleget tegyen? Hogyan töltötte az időt a barátaival azon kívül, hogy elmentek ebédelni?

Lehet, hogy azzal, ha visszaemlékezik az étkezési szokásaira, és arra, mennyit és hogyan mozgott, megtalálja a kulcsot az egészséges testsúly helyreállítására. Egy biztos: a kényelmes székben ücsörögni, és az életkort hibáztatni a túlsúlyért nem hoz változást!

Forrás: