Az Atkins életmód 2010-02-20 Diéta Megosztás: Tweet Az alacsony szénhidráttartalmú étrend. Talán az Atkins-életmód-programot tanulmányozták legtöbbet az alacsony szénhidráttartalmú étrendek közül, melyet dr. Robert Atkins az 1960-as években fejlesztett ki. Első könyvét, a dr. Atkins forradalmian új étrendjét 1974-ben jelentette meg. Az Atkins-programot immáron több mint 40 éve alkalmazzák a klinikai gyakorlatban. Az Atkins-életmód nemcsak az ételek kiválasztásáról, hanem a testmozgásról is szól. Testsúlytól függetlenül mindenkinek aktív életmódra van szüksége az egészsége megőrzéséhez. Az Atkins-program négy fázisból áll: Az első fázis a bevezetés, amikor a szénhidrát tartalmú ételek bevitele a leginkább korlátozott. A második fázis a folyamatos súlycsökkenés, amikor már fogyasztható több szénhidráttartalmú étel, például több zöldség, sajt, csonthéjasok és gyümölcsök, emellett a fogyás tovább folytatódik. Amikor eljut az egyén a harmadik fázishoz, a testsúlyfenntartást megelőző állapothoz, már igen közel jár testsúlyát kijelölő céljához. Az utolsó fázis az egész életen át tartó testsúlyfenntartó program, mely lehetővé teszi az egyén számára az egészséges szénhidráttartalmú ételelv szintjének kialakítását, mellyel megfelelő szinten tarthatja a testsúlyát.Az Atkins-életmód előnyei Az Atkins-program hosszú távú követését megkönnyítő előnyök: – könnyű: nem kell kalóriát számolgatni, – csökken az éhségérzet és a sóvárgás a szénhidráttartalmú ételek iránt, – elég fehérjét és természetes zsírokat ehetünk, a jóllakottságig, – ehetünk étkezések között is, ha megéhezünk, – az étrend fő alkotóelemét képezik a teljes, nem előre elkészített ételek, – saját anyagcserénkhez igazítható, – semmilyen különleges termékre nincs szükség, bármilyen élelmiszerüzletben vásárolhatunk. Az Atkins-életmód-program elsősorban azért ellentmondásos, mert nem a szokásos megközelítésmóddal él. Holott őseink is így, alacsonyabb szénhidrátbevitellel táplálkoztak. Az ősemberek állatokat fogyasztottak (fehérje és zsír), csonthéjasokat, magokat, fűféléket és bogyósnövényeket. Nem volt fehér kenyér vagy más gabona, és biztosan nem fogyasztottak cukrozott italokat vagy édességeket. Mintegy 100 ével azelőttig a finomított lisztből készített termékek és a transz-zsírsavak ismeretlenek voltak. Az élelmiszeripar kitalálta, hogyan készítsen finomított lisztet a termékek hosszabb árusíthatósága végett. Ezzel növekedett a cégek eredményessége, de a termék maga alacsony rosttartalmúvá vált, és olyannyira hiányoztak belőle a vitaminok és ásványi anyagok, hogy ezek hiánybetegségeinek kialakulását megelőzendő tápanyagokat adagoltak hozzá. Ez a ?dúsítás” nem pótolta mindazt, ami hiányzott. Amikor az Atkins-program keretein belül szabad gabonát fogyasztani, akkor az mindig a teljes kiőrlésű változat, mely tartalmazza a természet biztosította tápanyagokat.Az előállított transz-zsírsavak jelentősen megnövelték számos élelmiszertermék forgalombahozatali idejét, megváltoztatták ízét és szerkezetét. Tisztában vagyunk azzal, hogy a legrosszabb fajta zsír, amit fogyaszthatunk az iparilag növényi olajokból előállított transz-zsírsavak. Szívproblémákat és számos egyéb betegséget okoznak, mivel a szervezet nem lépes a feldolgozásukra. A mesterségesen előállított transz-zsírsavak semmilyen mennyiségben nem egészségesek. Számos késztermékben megtalálhatók, melyeknek ráadásul még szénhidráttartalma is magas. Amikor valaki az Atkins-módszert követi, számos készétel kizárása miatt elkerüli a legrosszabb fajtájú zsírsavak fogyasztását is. Az Atkins-étrend javasolt élelmiszerei fehérjét és természetes zsírokat tartalmaznak, melyek az éhségérzetet irányítják és teltségérzetet alakítanak ki. Az engedélyezett szénhidrátok a lehető legkisebb hatással vannak a vércukor- és inzulinszintre. A magasabb szinteken az egyéni anyagcserétől függően nem finomított, teljes őrlésű gabonát is lehet fogyasztani. A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi fizikai javulásra számíthatunk: – megnövekedett és stabilabb energiaszint, – hangulatingadozás csökkenése, – teltség- és puffadásérzet csökkenése, – gyomorégés csökkenése, – figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése, – jobb memória, – jobban alszunk, ritkábban ébredünk fel a hajnali órákban, hamarabb tudunk elaludni, főleg a reggeli fejfájások csökkenése, – kevésbé leszünk ingerlékenyek, ha éhesek vagyunk, vagy később jutunk táplálékhoz, – kevésbé leszünk álmosak étkezések után vagy napközben, – jobb stresszkezelő képesség, – csökken a feledékenység, – ébredéskor energiadúsabbak leszünk.Önnél fennáll-e a szénhidrát intolerancia? A testsúlycsökkenés és betegségmegelőzés egyik kulcsa az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozásnál a szervezet anyagcseréjének normális állapotba történő visszaállítása. Ez az, ami miatt az egyéndiéták nem alkalmazhatók mindenkinél. Azok az emberek, akiknél örökletes hajlam mutatkozik a cukorbetegségre, sokkal jobban járnak, ha a szénhidrátbevitelt kontrollálják, hiszen a cukorbetegség a szénhidrátokkal szembeni intolerancia betegsége. A cukorbetegséghez vezető szénhidrát intolerancia jelei: – deréktáji hízás, – trigliceridek magas szintje (a szívpanaszokhoz vezető, a vérben lévő egyfajta zsír), – a jó koleszterin (HDL) alacsony szintje, – magas vérnyomás, – a normálisnál magasabb vércukorszint, akkor is, ha valaki nem cukorbeteg. Egyéb tényezők, melyekre figyelni kell: – ha a fenti tünetek étkezés után csökkennek, – sóvárgás szénhidráttartalmú ételek iránt, – ha képtelen a szénhidrátbevitel ellenőrzésére, – étkezéselv között jelentkező, nem megfelelő éhségérzet, – álmosság étkezések után. Forrás: