Nagy embernek nagy autó!

A családi autók átlagosan 30 centivel szélesebbek és majdnem kétszer olyan nehezek lettek az utóbbi 50 évben a világméretű elhízás járványnak köszönhetően.

Emiatt sok autógyár már a nagyobb méretű járművek következő generációjának tesztelését is elkezdte. A szóvivők elmondása szerint ezek a járművek a súlyosabb egyéniségek számára is kényelmes és biztonságos autózást biztosítanak.

A BMW cég munkatársai nemrég 800 normális testalkatú és túlsúlyos önkéntest kértek fel, hogy teszteljék legújabb fejlesztéseiket a vezetési kényelem szempontjából. Elsősorban a ki- és beszállást, valamint a tolatás közbeni hátrafordulás képességét vizsgálták.

"Világszerte egyre több a túlsúlyos, ezért szerettük volna megvizsgálni, hogy az elhízás miként befolyásolja a mobilitást a járműveinkben. Ennek ismeretében ugyanis olyan autókat tudunk kifejleszteni, amelyek mindenki igényeit kielégítik" – nyilatkozta Ralf Kaiser, a BMW formatervező csapatának tagja. "Tudjuk, hogy a kövér embereknek milyen problémákkal kell megküzdeniük nap mint nap, a gépjárművek esetében pedig ez már a ki- és beszállásnál is megjelenik, ezek az emberek ugyanis általában nem túl sportosak."

"Már jelenleg is léteznek olyan fedélzeti komputerek, amelyek segítik a parkolást tolatás közben. Valakinek, aki nem képes 140 fokban hátrafordulni, ez az egyetlen lehetősége a tolatásra. Reméljük, hogy a mostani kutatási eredmények birtokában a jövőben olyan autókat gyárthatunk, amelyek már minden testmérethez megfelelőek" – tette hozzá a szakértő.

142933

A Mercedes az ablak melletti kapaszkodók megerősítését tervezi, a Porsche pedig elektromos kormányoszlopot épít be járműveibe, ami a motor leállítása után felemelkedik, így segítve a kiszállást.

Az utóbbi tíz évben a Honda öt centiméterrel növelte üléseinek szélességét és az új autókba már nagyobb gombokat is beépítettek a húsosabb ujjú vásárlók számára.

A felmérések szerint Angliában jelenleg a felnőttek 60 százaléka és a 10-11 éves gyerekek egyharmada túlsúlyos. A Lancet orvosi szaklap augusztusi számában megjelent adatok alapján látszik, hogy 2030-ra mintegy 11 millió kórosan elhízott tagja lesz az emberi társadalomnak.

A túlsúly és a vele járó krónikus egészségügyi panaszok (magas vérnyomás, diabétesz) évente 20 milliárd fontjába kerülnek a szigetországnak.

Forrás: