Az energiaitalt hagyjuk meg a sportolóknak!

A sportitalokkal nem ajánlott pótolni a napi folyadékbevitelt, ugyanis ez csupán az aktív sportemberek számára jótékony hatású.

Munka után úgy dönt, edzőterembe megy vagy megejt egy kis biciklizést. Kell-e ilyenkor inni előtte valami sport italt, vagy elég csak utána? Esetleg ki lehet bírni vízzel? A sport-táplálkozási szakértők válasza ez: attól függ! Ezek az italok – Accelerade, Gatorade, Gatorade G, PowerAde, Pure Sport és társaik – tartalmazzák a hidratáláshoz szükséges vizet, energiát szénhidrát formájában és ionokat, amelyek folyadékmegtartó hatásúak. A sportitalok (vagy energiaitalok) összetevőinek mennyisége, arányai a sportolók igényeihez igazodnak.

“Ezek sportitalok – nem asztali kortyolgatáshoz valóak.” – figyelmeztet Leslie Bonci, a Pittsburgh-i Gyógyászati Központ Egyetemének sport-táplálkozásügyi igazgatója.

Az energiaitalok nagyrészt vizet tartalmaznak, melyre az aktív egyéneknek nagy szükségük van, függetlenül attól, hogy versenyszerűen atletizál vagy hobbi szinten fitnesszezik.10873Azonban személyenként változó, hogy a többi hozzáadott anyagot (főként a nátrium, kálium, cukor, és az úgynevezett recovery italokban lévő protein) milyen mennyiségben kell a szervezetben pótolni vagy bevinni, annak függvényében, hogy milyen meleg van kint, illetve milyen hosszú és milyen intenzív maga az edzés – tette hozzá Michael Bergeron, a dél-dakotai Sanford Orvosi Iskola Atlétikai-Egészségügyi Nemzeti Intézményének igazgatója.

A 225-230 grammos kiszerelésű sportitalok jellemzően 15-18 gramm cukrot tartalmaznak. Nancy Carter, Boston sport-táplálkozási szakértője, és egyben a Nancy Clack Sport-táplálkozástudományi útmutató szerkesztője szerint azonban az átlagembernek, aki naponta háromszor eszi a “büfés kaját“, nincs szüksége ekkora mennyiségű kalóriára. “A sportitalokat 1-1,5 óránként kellene fogyasztaniuk az aktív sportolóknak, akik 1500 kilométeres biciklitúrákra vagy 20 kilométeres futásokra járnak. A nátrium- és káliumionok hozzájárulnak a test hidratálásához, de a legtöbb ember nem merül ki akkor sem, ha csak ásványvizet fogyaszt a közepes erősségű edzése során. Az átlagos étrend bővelkedik nátriumban, a gyümölcsök és zöldségek pedig tele vannak káliummal.”– tette hozzá Nancy.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.