A személyre szabott edzés

A személyi edző nem csak a társadalom egészséges tagjai számára tud edzés és életmódprogramot nyújtani, hanem ,,különleges állapotban” lévőknek is.

Edzés mindenkinek

A “különleges állapotban” lévőknek, mint a gyermekek, kamaszok, kismamák, idősek vagy testi fogyatékosak vagy akár olyan betegségben szenvedőknek is – mint stressz, csontritkulás, izomsorvadás, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, mozgásszervi betegség – segíthet a mozgás.

Gyerek training

Az edzések lényege az olyan képességek fejlesztése, mint a koordináció, általános ügyesség, hajlékonyság, labdaérzék, ritmusérzék. Ezen képességek fejlesztésének meghatározó jelentősége van gyermekkorban, emellett jó hatással vannak mind a pszichológiai, mind a szociológiai fejlődésre és a mindennapi teljesítményre.

  • Gyakori feladatok az edzéseken:
  • bemelegítés
  • nyújtás, lazítás
  • labdákkal való játék
  • akadálypálya
  • sorversenyek
  • gimnasztika – torna.

Hiperaktív gyerekeknek külön foglalkozást javasolnak. Eközben a szülőknek alkalmuk nyílik akár az edzőtermen kívüli ügyintézésre, akár az edzőteremben edzésre.

kettlebell edzés

Kamasz training

A kamaszok esetén az izmok, vázizom erősítése a cél, de gerincferdülés esetén érdemes az edzések mellett gyógytornászt is felkeresni. A terhelést óvatosan, fokozatosan kell megkezdeni, fiúknál 16 éves korig, lányoknál 14 éves korig nem javaslok nagy terhelést, mert az maradandó problémákat is okozhat, az akkor alakuló testben.

Kismama edzés

Kismamák esetén az első 3 hónapban gimnasztikus gyakorlatok a leghasznosabbak, de ekkor is fokozott figyelem szükséges. A terhesség előrehaladtával változik az edzés, egyre speciálisabb gyakorlatokkal kerülnek előtérbe. Ne feledjük ebben az állapotban az egészségmegőrzés a legfontosabb.

Azok, akik a várandósság előtt is edzettek könnyebb terhességre és szülésre számíthatnak, hisz a gerincmerevítő izmaik jobban bírják a fokozódó és folyamatos terhelést, nem kopnak a porckorongok, hiszen az izmok veszik át a terhelés nagy részét. Emellett a szülés után könnyebben nyerik vissza eredeti formájukat. A babának is jót tesz a megfelelő edzés, hisz a jobb keringés hatására elegendő oxigén jut el hozzá, így fejlődése is egészségesebb lesz.

kismama joga

Időskori edzés

Az öregedés során bekövetkező testi változások rontják az életminőséget, korlátozzák az idős emberek lehetőségeit, ezzel lelki és hangulati problémákat is okozhatnak. Ez a folyamat a rendszeres edzéssel lassítható. Egyre természetesebb és elfogadottabb, hogy az idős emberek is törekszenek arra, hogy teljes életet éljenek és ebben a sport az ami a segítségükre lehet. Soha nem késő elkezdeni!

Az időskori edzéseknek tekintettel kell lenni az idős emberek állapotára, képességeire, így kiemelt jelentőségű, hogy az edzéseket állapotfelmérés előzze meg, és eleinte fontos a személyi edző jelenléte, későbbiekben elegendő az időközönkénti felügyelete.

idoskorisport

Testi fogyatékkal élők edzése

Bármilyen testi fogyatékkal élő embernek hasonlóan az egészséges emberekhez, meg kell küzdenie a mindennapok nehézségeivel. Emellett, sajnos, a társadalom hátrányos megkülönböztetésével is. A sport segít ezeknek az embereknek testüket karbantartani, ami amellett, hogy nagyon fontos, olykor nehéz is, mert speciális megoldásokat igényel.

A sport, ezen felül, erőt ad a mindennapokhoz, amire nekik fokozottan szükségük lehet. A sport sikerélményt is ad, ami segít megküzdeni a nehézségékkel. Minden fogyatékkal élő ember számára van tökéletes sport, csak meg kell találnia azt. Ebben pedig egy személyi edző nagyon sokat segíthet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index