Készletlista túraútra

A legjobb, ha idővel és némi tapasztalattal a hátunk mögött kialakítjuk a saját listánkat, a saját igényeink szerint.

Ha túrára készülődünk és nincs nagy tapasztalatunk a bepakolás terén, akkor ajánlatos félretenni a nemi jelleg adta különbségeket és logikusan végiggondolni, hogy mi nélkül nem leszünk életképesek egy civilizáltságot nélkülöző helyen.

Hölgyeim: a hajszárító nélkül is van élet ? ha ezzel nem értünk egyet, akkor szerintem gondoljuk át még egyszer, hogy elindulunk-e túrázni.

Uraim: a tévékészülék távirányítója tényleg praktikus dolog, de magunk se hihetjük el, hogy egyszer az életünk múlik majd rajta.

Ruházkodás

Gondoljuk át azokat a szélsőséges, de mégis reális eseményeket, melyekbe belekeveredhetünk:

– Zivatar, ami sártengerré változtatja az útvonalat. Megjegyeztük.

– Sziklás vidék, ahol még a városi nagymacska is kénytelen megválni a kopogós cipőtől. Írjuk fel.

– Pokoli hőség és kemence-hangulat. Erről sem feledkezhetünk el.

Rendben van, akkor most vegyük szépen sorra, hogy mire lehet ezek alapján szükségünk.

Ruhanemű

Cipő: de nem akármilyen! Strapabíró túracipő, amiről elsőként nem a márkamatrica szakad majd le.

Zokni: semmiképp se legyen műszálas, de még jobb, ha speciálisan a túracipőnkhöz kialakítottat választunk.

Kamásli: avagy a lábszárvédő, ami ugyanúgy megakadályozhatja a beázást, mint azt, hogy a kullancsok utat találjanak ruhánk alá.

Nadrág: lehet, hogy nagy melegben fogjuk hordani, még akkor is javallott a hosszúszárú, kényelmes, nem műszálas. A cél, hogy a csalánnak és a kullancsnak esélye se legyen velünk szemben.780Póló: létezik már az az anyagtechnika, ami elvezeti az izzadságot. Ha ilyet látunk, akkor gyanúérzetünket tartsuk az egészséges szint közelében.

Széldzseki: lehet, hogy az egész túra alatt elő sem kerül majd a hátitáskánkból, de ez a ?futottak még és jobb félni, mint megijedni? kategóriája.

Sapka: ez lehet akár baseball-sapka is, vagy valamilyen kalap, akár fejkendő. A lényeg, hogy megvédje fejünket a napsütéstől, a csepergő esőtől, vagy akár az kullancsesőtől.

Övtáska és hátizsák: míg az előbbibe a fontosabb és kisebb tárgyainkat ajánlatos csomagolni (mint a kisbicska, lámpa), addig az utóbbiba már értelemszerűen minden mást, amit csak magunkkal viszünk.

Külsőségek, avagy mindaz, ami még jól jöhet:

WC-papír: ugyan őseink gond nélkül használtak leveleket, de össze is szedtek különböző férgeket és betegségeket.

Óra, térkép, tájoló: egy kirándulás szentháromsága. Térkép helyett mégjobb a GPS, de a térkép soha nem fog alacsony akku-feszültségre hivatkozva elbúcsúzni tőlünk.

Élelem: Ha mi nem is esszük meg, de a mókusok biztos örülni fognak neki. Viszont a csomagolóanyagot tartsuk magunknál a legközelebbi szemetesig.

És minden, ami fontos lehet még..7811Mentőfólia: elsőrendű eszköz arra, hogy játszunk környezetünk hőmérsékletével. A világos oldala visszaveri, míg a sötét magába szívja a napsugarakat.

Túrabot: már csak azért is megéri, mert segíthet ráhangolódni a túrára, de alapvető célja sem elhanyagolható. Tényleg nagy segítséggé válhat később.

Iratok és némi pénz: ugyan jó ideig nem lesz szükségünk rá, de később annál inkább.  Főleg ha eltévedünk és hosszú kilátástalannak tűnő gyaloglás után arra eszmélünk, hogy furcsa emberek, határőr ruhára hasonlító viseletben, ismeretlen nyelven kiabálják feltehetően az ?állj, kezeket fel?-t.

Arra azért figyeljünk, hogy irataink el ne ázzanak.

Sokszor tényleg életet menthet egy mobiltelefon, vagy némi előrelátással eltett gyógyszer. Gondolkodjunk logikusan és így semmi sem kerülheti el figyelmünket.

Forrás: