Formáld alakod a BodyArt technikájával!

Képzeld el, hogy összegyúrod a fitneszt a jógával, adsz hozzá egy csipetnyi gyógytornát – és máris megkaptad a BodyArt nevű új irányzatot, ami nevéhez hűen tényleg művészet a testnek!

Eredetileg egy német szertornász, Robert Steinbacher kezdett kísérletezni valami újfajta mozgással, ami eltér az eddig ismert fitneszstílusoktól, mégis vonzó lehet bárki számára, és könnyű végezni. Magyarországon még nagyon fiatal az amúgy se túl régóta létező irányzat, ezért egyelőre csak a fővárosban vehetsz részt ilyen edzésen, de folyamatosan nő az itthoni okleveles edzők száma.

A BodyArt különlegessége, hogy a testet egységes egészként kezeli, vagyis nem úgy mozgatja meg az egyes izomcsoportokat, ahogyan azt más sportágakban már megszokhattuk, hanem azt is szem előtt tartják, hogy ha például felemeled a kezed, a vállizmokkal együtt mely izmok mozdulnak még meg.

fogyokura18

Ennek következtében azokat az izmokat is meg lehet mozgatni, amelyek önmagukban megterhelést jelentenének, így összességében a BodyArt hatása rendkívül hasonló a jógához, ami szintén egységében mozgatja át a testet, ám apró részenként haladva. Teszi mindezt úgy, ahogyan gyermekként megtanultunk mozogni: semmi akadály, semmi nehézség, egyszerűen csak egyik mozdulat jön a másik után.

Sok olyan mozdulat is szerepel az edzésprogramban, amely az úgynevezett mélyizmokat fejleszti: egyensúlyozás és tartó gyakorlatok. Néha ezek a máshonnan már jól ismert nyújtó- és erősítő gyakorlatokkal egészülnek ki, ám ellentétben a hagyományos aerobic-órával, itt akár egyszerre is jelen lehet mindkét gyakorlatforma: míg az egyik izom erősödik, egy másik épp nyújtás alatt van.

Ami pedig különösen jó benne, hogy azok is elkezdhetik, akik esetleg ízületi problémák vagy súlyfelesleg miatt eddig nem tudtak elmenni egy intenzív aerobicórára, ahol végig kell ugrálni a 60 percet, sőt, valójában még az edzettségi szinteket sem kell elkülöníteni egymástól, mert a kezdő és a haladó „bodyart-ozó” egyformán megtalálhatja a megfelelő mozdulatot a gyakorlatokban.

Forrás: