Őrizd meg szellemi frissességed!

A szellemi lendületet könnyen megszerezhetjük, ha okosan táplálkozunk. Minden vitamin és ásványi anyag megvan az ételekben, ami csak szükséges.

Az idő vasfoga sajnos nyomot hagy az idegrendszeren is, amit többek között a memória romlásában, a tanulás nehezebbé válásában vagy a reakcióidő megnyúlásában tapasztalhatunk. A szellemi frissesség megőrzésének pedig jó néhány ízletes záloga található az étkezőasztalon.

Omega-3 zsírsavak

A hideg vizű tengerekből származó halak (pl. lazac, makréla) zsírjában és néhány növényi olajban (pl. lenmag, repce) megtalálható omega-3 zsírsavak, különösen a halolajak DHA (dokozahexaénsav) tartalma képes a mentális képességek romlásának lassítására, olyannyira hogy ez a hatás még enyhe Alzheimer-kór esetén is érvényesül.

Folsav

A zöld leveles zöldségekben (pl. paraj, sóska, káposzta, brokkoli), májban, élesztőben, gyümölcsökben, dúsított élelmiszerekben (pl. gabonapelyhek) megtalálható folát szintén késlelteti a szellemi képességek romlását.

tea_katt15

Koffein

A kávéban, teában és még több száz élelmiszerben/italban megtalálható koffein mértékletes fogyasztásának (pl. max. 2-3 csésze eszpresszó/nap) időskorban hangulatjavító, szorongáscsökkentő hatását írták le.

Folyadék

A bőséges folyadékfogyasztásnapi 6-8 pohárnyi víz – nem csak a bőr rugalmasságának megőrzése szempontjából lényeges, de hozzájárul a szellemi teljesítőképesség fokozásához is.

Forrás: