Zölddiós túrógombóc recept

A zöld dió nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.

Hozzávalók 4 főre:

– 2 tojás

– 8 dkg vaj

– 50 dkg tehéntúró

– 4 csapott evőkanál búzadara

– 3 db zöld dió

– Só

– 4 evőkanál zsemlemorzs

A tálaláshoz:

– 2 dl tejföl

– 2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját 3 deka puha vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. Letakarva, hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Ez alatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne. Egy lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük.

A masszából vizezett kézzel kb. 15 kis gombócot formázunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a „gyöngyöző" forrású vízben. Amikor feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 6-8 percig kell főzni őket.

Utána a gombócokat szűrőkanállal óvatosan hidegvízbe szedjük, így kívül egy kéreg képződik rajtuk, s később sem esnek szét. Végül a túrógombócokat a pirított morzsában meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc + 1 óra pihentetés

Forrás: