Ízletes és súlykímélő karácsonyi ételek

Néhány egyszerű szempont figyelembevételével a karácsonyi ételek eredeti ízvilága megőrizhető, azonban tápanyagtartalmuk növelhető, és nem utolsó sorban energiatartalmuk csökkenthető.

Karácsonykor általában könnyebben azonosulunk a tradicionális íz- és illatélményekkel, ezért törekszünk a gyermekkori, sok esetben a családi hagyományokhoz kötődő karácsonyi ételek elkészítésére. A továbbiakban ezek egészségesebb elkészítéséhez adunk ötleteket.

Praktikák a halászlé elkészítéséhez

A karácsonyi vacsoramenüben klasszikusnak számító halászlé esetében az ízes alaplé kialakítása a döntő. Ezt úgy érhetjük el, ha az étel alapjául többféle főtt és áttört halból készült pasztát használunk. Ezzel a módszerrel kihagyhatjuk a rántást. Tovább „karcsúsíthatjuk” a halászlevet, ha a hagyma dinszteléséhez használt olaj mennyiségét felére, harmadára csökkentjük.

A többféle hal lehetővé teszi, hogy a meglehetősen zsíros ponty (4,7% zsír) mennyiségét akár harmadára, negyedére csökkentsük, és helyette egyéb, kevésbé zsíros édesvízi halakat (pl. keszeget, csukát, harcsát, fogast) is alkalmazzunk.

A hagyományos, jó halászlébe nem került tésztabetét, azonban kenyeret kínáltak hozzá. Ha igazán igényes, tradicionális és ugyanakkor kímélő ételt szeretnénk, a megfelelő választás ez esetben a félbarna kenyér, a barnakenyér vagy a rozscipó, melyek számos pozitív hatással rendelkeznek, többek közt segítik emésztésünket magas rosttartalmuk miatt.

kenyer6

Sült hal – másképp

A rántott halnál különösen hasznos, ha soványabb halat választunk, így nem lesz „nehéz” gyomrunk számára, főleg, ha elkerüljük a hagyományos panírt, ami ráadásul bőségesen megszívja magát olajjal, és garantáltan megterheli emésztésünket.

Ehelyett készíthetünk paprikás, borsos, fűszeres lisztkeveréket, amivel vékonyan bekenjük a beirdalt halat, és egy evőkanálnyi olíva vagy diszkréten vajas ízű kukorica olajon mindkét felét megpirítjuk, majd fedővel lefedve, akár 1-2 kanál halászlé alappal meglocsolva közepes lángon, fedő alatt megpároljuk.

Így ropogós, fenséges, lényegesen alacsonyabb zsír- és energiatartalmú halsültet kapunk. Az már csak hab a tortán, hogy az étel ilyen formán történő elkészítéséhez jóval kevesebb idő és „készültség” szükséges, és a kíméletes konyhatechnika megóvja az értékes vitaminok nagy részét.

A különféle sültek elkészítéséhez használt zsiradék akár teljes egészében is elhagyható sütőzacskó alkalmazásával. Így a hús saját levében puhára, omlósra párolódik, megőrizve annak minden ízletes aroma- és nedvességtartalmát. Fokozhatjuk a hatást, ha mindezek előtt tepsiben egy cseppnyi olajon a fűszeres húst mindkét oldalán megpirítjuk (5-10 perc) a ropogós felszín érdekében.

Ha a zsiradékkal takarékoskodtunk is, a karácsonyi ételek elkészítésénél legyünk bátrak a fűszerek és aszalt (szilva) vagy friss (narancs, alma, körte, sütőtök) gyümölcsök, esetleg pirított dió, mandula alkalmazásával. A végeredmény egy rendkívül izgalmas étel lesz.

zoldseg3 Olvass még több cikket a köretekről!

Tippek az ünnepi köret elkészítéséhez

Köretként általában sült krumplit, vagy főtt fehér rizst fogyasztunk, holott ugyancsak jóval színesebb a paletta. A grillezett, párolt zöldségek reneszánszát éljük, melyek kiválóan illenek az ünnepi menühöz, feldobják a köretek íz- és színvilágát, és bátran használhatunk hozzájuk fűszereket (fehérbors, curry, gyömbér). Ha ügyesek vagyunk, szintén elegendő 1,5 evőkanál olaj kb. fél kg zöldségköret megpárolásához.

A hagyományos, olajban sült krumpli helyett készíthetünk grillezett, cikkekre vagy karikákra vágott krumplit. A sütőben, minimális olajon megsült krumplikarikák sokkal ropogósabbak, a fűszerek íze harsányabban érvényesül. Helyezhetünk a krumpli mellé karikára vágott lilahagymát, sütőtököt, almát, körtét, szilvát és egyéb zöldségeket is.

Igazán autentikus választás a héjában sült burgonya, mely lehetőséget teremt az izgalmas tálalásra, továbbá a celofánból kibontva, félbevágva még forrón megszórhatjuk egy csipetnyi parmezán vagy egyéb reszelt sajttal.

Ünnepi kényeztetés

Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény a bejgli. Bármilyen fajtát is próbálunk ki (almás-diós, szilvás, gesztenyés-aszaltszilvás), a klasszikus diós és mákos verzió biztosan jelen lesz szenteste. A bejgli előnye, hogy szinte mindenféle gyümölccsel dúsítható, cukrozatlan házi lekvárokkal a töltelék szerkezete lazítható, rost- és vitamintartalma növelhető.

A cukor mennyiségét mind a tésztában, mind a töltelékben csökkenthetjük, a csökkentett mennyiség felét mézre is cserélhetjük: ez kiemeli a dió, a mák, a citrom, narancs és minden egyéb összetevő eredeti ízeit.

Kellemes üdítőital készíthető alma- és körtekompótból, melyet megbolondíthatunk jellegzetes karácsonyi fűszerekkel, (ánizs, szegfűszeg, vanília, fahéj, kardamom), narancs- vagy mandaringerezdekkel. Cukor hozzáadása nélkül édes-savanykás ízével kiváló szomjoltó a sültek után.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.