5 gyógyító aszalt finomság télre 2016-01-27 Blog, Természetesen Megosztás: Tweet Az aszalt gyümölcsöknek legtöbben kevés figyelmet szentelünk, pedig amellett, hogy finom nassolni valók, a betegségek megelőzésében is nagy szerepet játszanak. A most következőkben megtudhatod, melyik aszalt gyümölcs pontosan milyen hatást gyakorol a szervezetedre! A szárított gyümölcs az egyik legegészségesebb alternatívája a finomított cukornak, emellett pedig kiváló módja az édességvágy kielégítésének. Míg sok gyártó a gyümölcsökben található természetes cukrokat, a fruktózt használja termékei elkészítésénél, a gyümölcs önmagában fogyasztása létfontosságú tápanyagokhoz és vitaminokhoz juttatja szervezetünket. Nem mind egyforma A szárított gyümölcs önmagában is sok cukrot tartalmaz, a legtöbb boltban kapható változatát további nagy mennyiségű cukrot adnak, hogy extra ízt kölcsönözzenek neki. Fontos éppen ezért, hogy kerüljük azokat a szárított gyümölcsöket, melyek inkább cukorkák, mint egészséges nassolnivalók. Ide tartozik legtöbbször az ananász, melyet finomított cukorral vonnak be, az áfonya, amihez szinte kivétel nélkül kell édesítőszer, hogy elvegyél fanyarságát, valamint a görögdinnye. Aszalt alma – Az immunrendszer őre Az almában rengeteg fitotápanyag található, melyek antioxidánsként funkcionálnak, megszabadítja a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól. Kiváló forrása a rostoknak, így nagyban segíti emésztésünket. Gazdag forrása a jódnak, a kalciumnak, a fluornak, és a szelénnek, melyek segítségével immunrendszerünket erősíthetjük. Aszalt sárgabarack– A magas vérnyomás ellensége Az aszalt sárgabarack tele van rosttal, és béta-karotinnal, valamint kiváló forrása a C-vitaminnak, vasnak, kalciumnak, foszfornak, szilíciumnak, és káliumnak. Emellett kiemelkedően magas vastartalommal bír, így gyógymódot jelenthet a vashiányos vérszegénység ellen. Emellett háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, ami csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Szárított datolya kimerültség ellen Bár a szárított datolya több kalóriát tartalmaz, mint friss változata, tele van rostokkal, vassal, niacinnal, káliummal, A-vitaminnal, és rézzel. Hatékony gyógymódot jelenthet, legyen szó akár székrekedésről, vérszegénységről, vagy fáradtságról. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és erősíti az immunrendszert. Aszalt szilva- A székrekedés megelőzésére Az aszalt szilva gazdag forrása a rostoknak, A-vitaminnak, káliumnak, és réznek. Segíti a fogyást, és normál értéken tartja a vércukorszintet. Mindegy, hogy frissen, aszalva, vagy lekvár formájában fogyasztjuk, az egyik legjobb természetes hashajtó, köszönhető ez magas rosttartalmának és a szorbitol nevű anyagnak. Mazsola A mazsola egy igazi természetes édesség 70% tiszta fruktózt tartalmaz, zsírmentes, koleszterinmentes, és létszükséges vitamin és ásványi anyag található benne. Kutatások szerint, jótékony hatással van a csontsűrűségre, a benne lévő fitotápanyagok óvnak az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen. Forrás: https://napidoktor.hu/