Újragondolt karácsonyi menü 1. – Töltött káposzta 2017-12-18 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet Bár karácsony még majdnem egy hét, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak. Talán sokan szívesen vennék az alábbi – újragondolt karácsonyi menüt, amelynek összeállításakor az egészség és a megfelelő táplálkozás volt a fő szempont, és amelyben Mihály Tekla dietetikus volt segítségünkre. Töltött káposzta reform módra Hozzávalók: 1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 darab káposztalevél 1 közepes vöröshagyma 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika 1 mokkáskanálnyi majoránna 1 mokkáskanál őrölt fekete bors 2 gerezd fokhagyma 3 evőkanál olaj A töltelékhez: 240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb 6 evőkanál zabpehely 1 db tojás 1-1,5 dl 12%-os tejföl kb. 1 csapott kiskanál só 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika 1 mokkáskanálnyi majoránna fél mokkáskanál őrölt fekete bors 1 gerezd zúzott fokhagyma Elkészítése A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejföllel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére töltelékeket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük. A tetején szép sorban elrendezzük a tölteléket, és annyi vizet (5-6 dl) adunk hozzá, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd az edénybe félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időnként az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik. Az elfőző levet folyamatosan pótoljuk. Amikor a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. Az apró káposztát a rántással besűrítjük, néhány percig főzzük, a tölteléket visszahelyezzük. Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket! Forrás: https://napidoktor.hu/index