Újragondolt karácsonyi menü 1. – Töltött káposzta

Bár karácsony még majdnem egy hét, nagyon sokan tervezgetik már, hogy milyen menüvel rukkoljanak elő a családtagoknak, rokonoknak.

Talán sokan szívesen vennék az alábbi – újragondolt karácsonyi menüt, amelynek összeállításakor az egészség és a megfelelő táplálkozás volt a fő szempont,

és amelyben Mihály Tekla dietetikus volt segítségünkre.

Töltött káposzta reform módra

Hozzávalók:

 

  • 1 kg vágott savanyú káposzta és 8-10 darab káposztalevél
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
  • 1 mokkáskanálnyi majoránna
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj

A töltelékhez:

 

  • 240 dkg darált sertéshús vagy pulyka felsőcomb
  • 6 evőkanál zabpehely
  • 1 db tojás
  • 1-1,5 dl 12%-os tejföl
  • kb. 1 csapott kiskanál só
  • 1 mokkáskanálnyi csemege pirospaprika
  • 1 mokkáskanálnyi majoránna
  •  fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése

A töltelékhez a húst a zabpehellyel, a tojással, a tejföllel és a fűszerekkel jól összekeverjük. 10-15 percre félretesszük, hogy a pehely egy kissé megdagadjon. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni.

Mindegyik közepére töltelékeket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töltelékből gombócokat formálunk.

A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. Egy mély lábasban a megtisztított, felaprított hagymával összekeverjük. A tetején szép sorban elrendezzük a tölteléket, és annyi vizet (5-6 dl) adunk hozzá, amennyi ellepi.

karacsonyi_cikkek12

Felforraljuk, majd az edénybe félig letakarva egyenletes tűzön kb. 50 perc alatt puhára főzzük. Időnként az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem lehet, mert akkor a töltelék összetörik.

Az elfőző levet folyamatosan pótoljuk. Amikor a káposzta fő, az olajból és a lisztből vékony, zsemleszínű rántást készítünk. Az apró káposztát a rántással besűrítjük, néhány percig főzzük, a tölteléket visszahelyezzük.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index