Légy te is víz szakértő!

Tudtad, hogy a víznek is van íze? És hogy egyes ételek mellé más-más ízű ásványvíz illik? Nézz velünk az ásványvizes pohár mélyére!

Egy ásványvizet gyártó cég víz szakértő csapata elárulja, hogyan legyél Te is víz sommelier, hogy tudásoddal elkápráztasd barátaidat!

Nyár-záró grillezéshez

Kerti sütögetéshez válassz finoman bársonyostípusú vizeket, ezek alacsonyabb ásványianyag-tartalommal, de erősebb szerkezettel rendelkeznek. Fő jellemzőjüket édeskés ízviláguk adja. Ezeket a vizeket a természetükből fakadó, a szájban állandóan érezhető ízükért szeretik. Hús és grill ételek ideális kísérői!

Vasárnapi ebédhez

A pezsdítő ízű szénsavas vizek buborékait sokáig élvezhetjük, krémes érzéssel csiklandozzák szájpadlásunkat, enyhén sós íz-hatással. Sótartalmuk arányos savasságukkal, így frissítő, szomjoltó hatásúak. Természetesen izgalmas ízük miatt fogyaszthatók étkezés közben, például sültekhez, de akár önmagukban is.

viz20

Késő esti koktélozáshoz a barátokkal

Ezekre az alkalmakra kínálj testes, érzéki ásványvizeket. Az ilyen típusú italok igen sokarcúak, buborékjaik erősek és borsos ízűek. Maga a víz is mozgásban van, ezért a szájüreg minden részét „felébreszti”. Erős szénsavtartalmuknak köszönhetően hatásuk nagyon frissítő. Tipikusan önmagukban fogyasztják őket, de keverheted akár koktélokhoz is!

Mozi és színház előtt

Üss össze néhány finomfalatot otthon, és színház vagy mozi előtt lásd vendégül vele ismerőseidet. Kínálj hozzá magas ásványianyag-koncentrációjú és sótartalmú ásványvizet hozzá! Ezek a vizek testesek, de bársonyosak, néha olajos textúrával rendelkeznek. Elsősorban jó ízlelhetőségükért és az ételekkel történő kiváló összeegyeztethetőségükért kedvelik őket. Jellegzetes ízük miatt leginkább parti falatkákhozés salátaételekhez kínáld őket!

Véget nem érő gyerekzsúrra

A gyermekeknek kínálj könnyed, lágy, alacsonyabbásványi anyag- és sótartalommal rendelkező ásványvizeket, akár vidám mesefigurás palackokban. Friss harmóniájukat sokan szeretik, amely annak a tisztaság- és regeneráló érzésnek köszönhető, amit fogyasztásuk közben tapasztalhatunk.

Igyunk, de mennyit? – A dietetikus tanácsai
Egy embernek átlagosan napi 2,5-3 liter folyadék elfogyasztása az ideális.A szükséges mennyiséget azonban több tényező is befolyásolja. Ilyen például a fizikai megterhelés, a külső hőmérséklet, vagy a szervezet hidratáltsága, azaz hogy az elmúlt időszakban mennyire sikerült fedezni szervezetünk folyadékigényét. Ezen tényezők több literrel is megemelhetik folyadékszükségletünket. A meleg nyári napokra éppen ezért 3-4 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Hogyan ízleljük a vizet?

Első lépés: Kiöntés

Tölts vizet egy lehetőleg egyenes oldalfalú pohárba, egyharmad magasságig. Ne szennyezze korábbi víz vagy visszamaradt illat!

A víz ízének meghatározásához használd a következő kifejezéseket!

Merész: komplexebb szerkezetű víz (köszönhetően az ásványianyag-összetételnek vagy azok kombinációjának, illetve magának a víz eredetének), amely megkülönböztető és egyedi ízvilágot kölcsönöz az adott víznek, ezáltal az könnyen beazonosíthatóvá válik – általában erősebb ízvilág jellemzi.

Kifejező: komplexebb szerkezetű víz (köszönhetően az ásványianyag-összetételnek vagy azok kombinációjának, illetve magának a víz eredetének), amely megkülönböztető és egyedi ízvilágot kölcsönöz az adott víznek, ezáltal könnyen beazonosíthatóvá válik – általában erősebb ízvilág jellemzi

Friss: kellemesen hűsítő érzés és/vagy enyhe savasság a szájban.

Egész: gyengébb ízérzet. Könnyű inni, lenyelni, természetazonos és nem „lapos” ízvilág.

Lágy: gyengébb ízérzet. Könnyű inni, lenyelni, természetazonos és nem „lapos” ízvilág.

Strukturált: a víz általános érzete, szerkezete. A forrás- vagy ásványvizek szerkezete általában strukturáltabb, mint a tisztított vizeké, mivel természetes ásványokban gazdagabb. Például a szájban a víz testesebb benyomást kelt.

Édes: azonnali édeskés íz vagy utóíz érezhető nyeléskor, amint a víz eléri a nyelv alsó felét. Ez általában azt eredményezi, hogy a vizet lágynak érezzük.

Kiegyensúlyozott: amikor különböző érzetek és ízjellemzők (ásványok, savanyú/keserű, sós/édes, buborékok stb.) harmóniába kerülnek egymással a megfelelő arányban (nem túl kevés, nem túl sok).

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: