Steril víz nélkül meghalunk?

2011 februárjában egy hölgy a G.B. Morgagni-Pierantoni Kórház (Forlì, Olaszország) intenzív osztályára került, lázzal és légzési elégtelenséggel. A tüdejében fertőzésre utaló gócokat találtak anélkül, hogy bármilyen erre hajlamosító betegsége lett volna.

A hölgynél megtalálták a Legionella pneumophila antigénjét, emiatt azonnali antibiotikum-terápiát kezdtek (12 óránként ciprofloxacin-kezelés), azonban a beteg két nap múlva vérmérgezésben elhunyt. Ezután elkezdték keresni a fertőzés forrását. A megelőző inkubációs időszakban (2-10 nap) a hölgy nagyrészt otthon volt, csupán két alkalommal látogatta meg fogorvosát. A magas nyomású vízsugarat biztosító fogorvosi egységből vett minta pozitívnak bizonyult Legionellára – szemben az otthoni vízforrások negativitásával. A fogorvosi vízből ugyanaz a törzs tenyészett ki, mint ami a nő halálát okozta.

A Legionella pneumophila egy Gram-negatív baktérium, mely igen elterjedt a természetes vizekben, és az emberi vízhálózatban is. A vízrészecskék belégzése vezet a speciális tüdőgyulladáshoz, melyet a köznyelv legionárius betegségnek nevez – ez főként az idősebb, legyengült immunrendszerű egyéneket sújtja.

viz41

A fertőzési forrás a klímaberendezések, forróvizes rendszerek, fürdők, források vize lehet. A fogorvosi vízsugarat biztosító készülékek lehetséges szennyezettsége is széles körben dokumentált. A fogorvosi rendelőkben dolgozók vérében nagyobb arányban fordulnak elő Legionella-ellenes antitestek, ami mindeddig körükben nem nyilvánult meg megbetegedési hullámban, azonban a veszélyre felhívja a figyelmet.

A fertőzés megelőzésére a szakemberek a következőket ajánlják:

– Folyamatos keringésű eszközök használata
– Steril víz használata
– Fertőtlenítő szerek használata
– Az eszközük leöblítése naponta
– Szűrök alkalmazása
– A víz évenkénti mikrobiológiai tesztelése

Forrás: