6 ok, hogy ne tömd magad a Mekiben!

Gyorséttermek és ami mögöttük van. A gyorséttermes étkezés az egészség gyors elvesztését is jelenti?

Bármerre lépünk a világ szinte bármely pontján, az egyik sarkon biztos, hogy belebotlunk egy gyorsétterembe. A hazánkban megfigyelhető helyzet azonban csak a töredéke a gyorséttermek szülőföldjén kialakult állapotokhoz képest, ahol lassan kihívást jelent olyan fotót készíteni a város egy pontjáról, amelyiken egyik lánc üzlete sem esik bele. Az iparág nő és virágzik, de ezzel együtt folyton felmerül a kérdés: melyen hatással van mindez az egészségünkre?

A kutatók Mekkája

Tanulmányok tucatjai tárják fel a rendszeres gyorséttermi étkezés egészségügyi árnyoldalait. Ezekből az írásokból is jól tudjuk már, hogy a gyorséttermekben az édes italokkal együtt elfogyasztott szendvicsek kalóriatartalma az egekig kúszik, miközben a szervezet nem kapja meg a számára fontos tápanyagokat és vitaminokat.

Sok kicsi, sokra megy

Ügyes marketingfogásokkal, és alacsony árakkal könnyen csábítják be az éhező kószálókat az utcáról a gyorséttermek. Odabent azonban a „párszázas” ajánlat ellenére a pénztárca mélyebb bugyraiba is bele kell nyúlnunk. Az ingerek csábításának engedve szinte mindig választunk a menü mellé még egy más csemegét is.

Gond nem lehet belőle, hiszen nagyon olcsó – gondoljuk naivan. Mindezt akár heti több alkalommal is. Ha kiszámolnánk a havonta a gyorséttermekben hagyott összeget, szinte biztos, hogy leesne az állunk, hogy ezt megengedjük magunknak. Azonban ha szembesültünk a ténnyel, változtathatunk is rajta! Étkezzünk változatosan, merjünk kipróbálni más ételeket is, és nézzünk körül, milyen más helyek várják még a látogatókat!

Kalóriarengeteg és gyors elhízás

A gusztusos csomagolás és a szendvicsbe rejtett néhány darab zöldség ellenére, az elhízás veszélye minden egyes látogatás alkalmával nő. Egyes termékeik 1500-nál is több kalóriát tartalmaznak, amit mi még más itallal, vagy sült krumplival is megtoldunk, nehogy éhen maradjunk. Így akár 3000-4000 kalóriát is magunkba nyomhatunk egy étkezés alkalmával!

A saláta sem az, aminek látszik!

Természetesen kevésbe egészségtelen ételt is választhatunk: a saláta például a mérce másik oldalán áll, de nem árt, ha tudjuk, hogy a rácsorgatott öntet cukortartalmának köszönhetően, villámgyorsan veszít pozitívumaiból. Ha egészséges ételekre vágyunk, akár magunk is megvehetjük az alapanyagokat, hiszen egy saláta elkészítéséhez nem kell mesterszakács végzettség.

Meglepő vizsgálati eredmények

A hamburger értelmét adó marhafasírt akár több mint 100 különböző marha húsából áll össze. A sült krumplik különleges ízét egy ismeretlen állati termékkel ízesítik. Az elvégzett tanulmányok szerint az italautomaták 50%-ban fekáliás baktériumok találhatóak. Ilyen és ehhez hasonló megdöbbentő eredményekről számolnak be a témában végzett kutatások.

Vegyszerekkel átitatva

A jól ismert és gyakran fogyasztott eperturmix íze sem a valódi gyümölcstartalomról árulkodik. Az ízt adó összetevők között 50 különböző kémiai összetevő, vegyszer is megtalálható. Bár egészségesnek és könnyű, tápláló italnak tűnik, a szervezet számára kevés a hasznosítható összetevő.

A többi termék szintén tartalmaz olyan származékokat, amik a mosóporban, a napvédő krémekben, vagy a szilikon tömésekben fedezhetők fel. A szakértők álláspontját nehéz figyelmen kívül hagyni, és talán érdemes megszívlelni, mielőtt újra és újra átlépjük a gyorséttermek ajtaját a hét szinte összes napján.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu