A nyomelemek jelentősége télen

Meglepődve tapasztaljuk, hogy az első csípősebb téli reggelek vagy délutánok nyomot hagynak szervezetünkön.

A téli mínuszok, az általában szeptembertől fokozottabb szellemi vagy fizikai elvárások, elsősorban immun- és idegrendszerünket teszik próbára, melyek zökkenőmentes működését nagyban befolyásolják a nyomelemek.

Nevük abból adódik, hogy szervezetünkben – a vas kivételével – szinte csak nyomokban fordulnak elő, azonban a minimálisnak tűnő mennyiségben elengedhetetlenek. Míg az ásványokból naponta több mint 100 mg szükséges, addig az egyes nyomelemekből átlagosan 100mg/nap is elegendő.

Fő feladatuk hogy a biokémiai reakciók és folyamatok normális lefolyását biztosítják. Számos esetben akár egészen specifikus élettani szerepet is betöltenek, mint a pajzsmirigyhormonok esetében a jód, vagy a vér hemoglobin szintéziséhez szükséges vas.

A nyomelemek emellett megtalálhatóak a genetikai információt hordozó nukleinsavakban, és szerepet játszanak, mint hormonösszetevő. Ide tartozik a vas, cink, jód, mangán, szelén, réz. Egyes ásványok, bizonyos ásványi anyagok jelenlétében másképp szívódnak fel, például a magas cink bevitel, hosszútávon csökkentheti a réz és vas felszívódását.

csicseriborsó csíra

Az adott ásványi anyag felszívódásának mértékét és mennyiségi hasznosulását befolyásolja, hogy a szervezet milyen mértékben telített vagy hiányos az adott elemet illetően. Ez különösen igaz a vas felszívódására, melynek esetében vashiányos állapotban, annak kis mennyiségű bevitele esetén is meglepő hatékonysággal képes beépülni.

Milyen típusú ételeket, praktikákat érdemes tehát előnyben részesíteni a téli hónapok alatt, hogy nyomelem raktárainkat természetes módon töltsük fel?

A szárnyasok, a csirke, a halak, a hüvelyes zöldségek (száraz bab, lóbab, borsó, lencse, csicseri borsó), teljes kiőrlésű gabonák, és az olajos magvak mindegyik nyomelemet tartalmazzák, így ezeket akár kombinálni, variálni is érdemes!

Forrás: https://napidoktor.hu/index