Koffeinhelyettesítők

Egy aromás feketekávénál kevés dolog esik jobban, ám a jóból is megárt a sok! Íme néhány ötlet, ami hasonlóan finoman élénkít!

Sokan csak élénkítő fekete kávé – gyakran nem is egy! – elfogyasztása után képesek munkába indulni, ahol még néhány csészével felhajtanak, hogy fáradságukat elűzzék.

Tény, hogy a koffein hatására szaporábbá válik a szívverés és a légzés, felgyorsul az anyagcsere, kitágulnak az agyban lévő vérerek, ezáltal átmenetileg megnő a szellemi teljesítőképesség, aktívvá válhatunk.

Azonban nem mindenki fogyaszthatja büntetlenül, nagy mennyiségben meg pláne nem! A koffeinre érzékenyeknél szorongást, verejtékezést okozhat, valamint a kismamáknak, a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek sem tesz jót. Nekik tehát mindenképp más élénkítőszer után kell nézniük. Megnyugtatásképpen, nem is kell messzire menniük!

Íme néhány egyszerű természetes kávé-pótló:

– A natúr, 100 %-os gyümölcslevek tökéletes stimulálók. Mivel a C – vitaminnak frissítő hatása van, minden gyümölcs, amelyik nagy mennyiségben tartalmazza, növeli a vitalitást, javítja a koncentrációt.

A legtöbb C-vitamin az áfonyában, a ribizliben, a csipkebogyóban, a narancsban, a citromban és a grépfrútban található.

  • A sok C-vitamint tartalmazó paprikából, fejes salátából, paradicsomból készült salátákkal szintén hatékonyan győzhetjük le az álmosságot.
  • A fűszerek kedvelői zsálya-, ánizs-, rozmaring-, citromfű- vagy borsmenta teával is kezdhetik a napot.
  • A fekete és zöld tea teinje is élénkít, és mivel fokozatosan szívódik fel, hatása tovább tart és egyenletesebb, mint a kávéban található koffeiné.

Forrás: https://napidoktor.hu/index