A rágó felfúj

Hirtelen szorítani kezd az öv? Talán nem csupán az a baj, hogy túl sokat ettünk. Rágózás és az újramelegített tészta – a puffadás leggyakoribb okai.

Sok ezer más nőhöz és férfihoz hasonlóan bárki tapasztalhat haspuffadást, amit a hormonális ingadozástól az újramelegített tésztáig sok minden okozhat. Még az is előfordulhat, hogy egy ártatlan pohár víz tehet róla. A puffadást egyébként gyakran az irritábilis bél szindróma is okozhatja, mely betegség a lakosság 15-20 százalékát érinti.

Az alábbiakban szakértők segítségével azt gyűjtöttük össze, mi okozhat haspuffadást, és mit tehetünk ellene.

Újramelegített étel

Sokan csak akkor tapasztalnak puffadást, ha étteremben tésztát, rizst vagy burgonyát fogyasztanak. Luci Daniels dietetikus szerint ez azzal magyarázható, hogy ezeket általában újramelegítik, és a melegítéskor a keményítőt tartalmazó élelmiszerek molekuláris szerkezete megváltozik. Az így kialakuló keményítőt a vékonybélben nem lehet megemészteni, és a vastagbélbe jutva az emésztésben segítő baktériumok gázokat termelnek, ettől alakul ki a puffadás. Ha valaki ezt tapasztalja, érdemes kerülnie az ilyen élelmiszereket.

e25nvfwe2

Hormonális ingadozás

A puffadást gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza. Sokan azt hiszik, hogy a folyadékvisszatartás miatt puffadnak a menstruáció előtt. Leila Hanna nőgyógyász szerint azonban a haspuffadást a progeszteron hormon megemelkedett szintje okozhatja, ami ellazítja a hasi izmokat.

Rágózás

Rágózás közben több levegőt nyelünk le, ami Peter Whorwell, az irritábilis bél szindróma szakértője szerint növeli a puffadás kockázatát. A legrosszabbak a cukormentes változatok, amelyekben szorbitol és xilit található – ezeket a bélbaktériumok megerjesztik, ami szintén hozzájárulhat a puffadáshoz. A szakértő szerint a gyors evés is kiválthat haspuffadást, illetve súlyosbíthatja a kialakult állapotot.

t726tvth3

Egészséges étrend

Az „egészséges” élelmiszerek gyakran okoznak puffadást. Az olyan rostdús ételek, mint a gabonafélék, a babfélék és a hüvelyesek a bélrendszerben erjedve haspuffadást váltanak ki. Ha valakit megkínoz a barna kenyér, a korpa és a zöldségek, ne kényszerítse magát arra, hogy sokat egyen belőlük.

Az sem tesz jót, ha valaki egész nap, folyamatosan egészséges rágcsálnivalókat, például rengeteg friss gyümölcsöt, dióféléket és magvakat töm magába, mert ezek is erjedni kezdenek a belekben, és panaszokat okoznak.

Végül ne feledkezzünk meg az antibiotikumokról sem, amelyek a jótékony bélbaktériumok kipusztításával válthatnak ki puffadást. A kutatások szerint a bifidobaktérium enyhíti a tüneteket. Az agy és a bélrendszer közötti kapcsolatnak köszönhetően a stressz is súlyosbíthatja az emésztőszervi tüneteket.

Bár az oka nem tisztázott, a fel nem ismert lisztérzékenység is okozhat kényelmetlen puffadást. Ezt az allergiás megbetegedést nehéz megkülönböztetni az irritábilis bél szindrómától, és számos betegnél évekig nem diagnosztizálják a betegséget.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.