Mi is az, hogy esszenciális?

Az esszenciális zsírsavak és az élelmiszerforrások, amelyek biztosíthatják számunkra a fontos tápanyagokat.

Számtalan alkalommal halottunk már az omega-3 vagy az omega-6 zsírsavakról, ugyanakkor nagyon kevesen ismerik pontosan ezeknek a fogalmaknak a jelentését. S bár ezek az esszenciális zsírsavak rendkívül fontos szerepet töltenek be az emberi test működésében, mégsem fordítunk kellő figyelmet fogyasztásukra.

Milyen zsírsavakat nevezünk esszenciálisnak?

Esszenciális zsírsavaknak nevezzük azokat a zsírsavakat, amelyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, ugyanakkor a testünk nem képes előállítani őket. Emiatt az embereknek naponta kell pótolniuk az esszenciális zsírsavakat étkezés útján csakúgy, mint például a vitaminokat. Az esszenciális zsírsavakat gyakran hasonlítják a vitaminokhoz, ugyanis egyiket sem képes előállítani a szervezetünk, ugyanakkor elengedhetetlenek testünk működéséhez.

hus20

Leggyakrabban két esszenciális zsírsavról beszélünk, amelyek szerkezetükben és a szervezetben betöltött szerepükben is különböznek egymástól: linolsav (LA, általános megnevezés: omega-6 zsírsavak) és  alfa-linolénsav (ALA, általános megnevezés:  omega-3 zsírsavak). Az esszenciális zsírsavak az úgynevezett "jó zsírok” közé tartoznak, azaz a szervezetünknek feltétlenül szüksége van rájuk, illetve elősegítik a szervezet egészséges működésének fenntartását.

Miért van szükségünk esszenciális zsírsavakra?

Az esszenciális zsírsavak az egyik fő komponensei a sejtmembránoknak, így fontos szerepet töltenek be a testet alkotó sejtek felépítésében és működésében. A sejtmembrán alkotja a sejt külső rétegét, ennek rugalmasságáért felelősek a többszörösen telítetlen zsírsavak. Minél rugalmasabb a sejtmembrán, annál jobban funkcionál a sejt és ezzel együtt az egész testünk! Ennek a rugalmasságnak köszönhetően a tápanyagok könnyebben bejutnak a sejtbe és a felesleges tápanyagok könnyebben képesek távozni.

Az emberi szervezet nap mint nap megújítja sejtjeit, így minden nap szükségünk van esszenciális zsírokra. Az esszenciális zsírsavak ezen kívül számos létfontosságú folyamatban szerepet játszanak: így a gyermekek megfelelő fejlődésében, növekedésében, az egészséges szívműködés és érhálózat  fenntartásában. Az esszenciális zsírsavak ezen kívül elengedhetetlenek az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez, valamint különböző hormonális folyamatokhoz is szükségesek.

sult_lrumpli

Mennyi esszenciális zsírt kell fogyasztanunk?

Az esszenciális zsírok elsősorban a jó minőségű növényi olajokban (például napraforgó, szója, repce, lenmag) és a jó minőségű növényi olajokból készült margarinokban találhatóak. A természetben néhány haltípus olajában is jelen vannak. Nagyon fontos, hogy előnyben részesítsük azokat a zsírokat az étkezésünkben, amelyek esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külön útmutatót dolgozott ki, amelyben meghatározta, hogy mennyi esszenciális zsírsavat kell naponta bevinni a szervezet optimális működéséhez.

Ezeknek a határértékeknek a betartásával hozzájárulhatunk a gyermekek egészséges fejlődéséhez, illetve a felnőttek esetében a szív- és érrendszeri betegségek egyes kockázati tényezőjére is pozitív hatással vannak. Az általánosan elfogadott irányelvek szerint egy felnőttnek 2000 kalóriás étrenddel számolva, körülbelül 70 gr zsírt ajánlott naponta fogyasztania, amelyből 14g/nap omega-6, 2,2 g/nap omega-3 esszenciális zsírsavnak kell lennie.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csökkenteni kell a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását, törekedni kell a zsíros húsok fogyasztásának mérséklésére, ezek helyett pedig halakat, növényi olajokat és jó minőségű növényi olajokat tartalmazó étkezési margarinokat célszerű fogyasztanunk. Ez utóbbiak is biztosítják ugyanis a szervezetünk számára a fontos esszenciális zsírsavakat kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként.

Forrás: