Ezreket takarítunk meg egy mozdulattal

A sötétség beállta után, lakásainkban állandóan égnek a villanyok. Sokszor oda sem figyelünk, és több helyen is égve maradnak a lámpák.

Senki nem szeret egy sötét szobában egyedül maradni, de az mégis már gyakran túlzás, amikor egy szobában több lámpa is ég, anélkül, hogy annak bármi értelme lenne. Nem csak a környezetvédők örülnének, ha csökkenne az áramfogyasztás és a fényszennyezettség, hanem a mi pénztárcánkba sem kéne a csekkek megérkezésekor olyan mélyre nyúlni.

Az energiatakarékos izzók varázsa

Már 2008-ban szóba került, hogy egyszerűen muszáj lecserélni a korábbi fénykörtéket energiatakarékos izzókra. Mint elmondták akkoriban; az elektromos világításra annyi energia megy el világszerte, mint a lakossági közlekedés hetven százaléka.

Az energiatakarékos égők négy-ötször hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos égők, és akár 12-15 évig is működnek. A legújabb energiatakarékos izzók világítása a kezdeti típusokra jellemző, sápadt fénnyel szemben már teljesen megfelelő.

A romantika tükrében

Nyílván nem célunk gyertyák ezreivel leélni az életünket, annak boldog tudatában, hogy ezzel rengeteg elektromos áramot takarítunk meg, de azért néha dacolhatnánk a tűzveszéllyel, és egy-egy romantikusabb estére gyújthatnánk párat.

villanykorte_katt7

Ezek később még felhasználhatóak a kádban elvégzendő relaxációs gyakorlatoknál, amikor az ember elmerül a habokban, és csak a gyertyák égnek, szinte nincs is más fényforrás a közelben. A mai gyertyák már úgyis kellemes illatokat árasztanak, ha meggyújtjuk őket.

Odafigyelés

Sokan vannak, akik szilveszterkor valamilyen fogadalmat kötnek, és még többen, akik ugyanezt minden egyes megérkező számlánál megteszik. Ezúttal lépjünk is a megvalósításért, ne csak üres szavakat mormoljunk el! Figyeljünk oda a lakásunk világítására!

Ne égessük feleslegesen a villanyokat, ha olvasunk, azt tegyük egy olvasólámpa alatt, és ne a csillárt égessük! Amikor leülünk tévét nézni, akkor elég, ha egyetlen lámpa ég még valahol a háttérben, de nincs szükség egy egész fényarzenálra hozzá.

A felnövekvő generáció

Fontos, hogy ne csak mi magunk tegyünk a spórolásért, hanem gyermekeinket is neveljük arra, hogy tudják, mire van szükségük, és mi minősül már pazarlásnak, mert ha csak mi figyelünk oda rá, az nem más, mint egy tüneti kezelés, ami még nem szünteti meg a problémát, csak mérsékeli a jeleit. Ha hatékony változást szeretnénk elérni, akkor jobb, ha a gyökerekig lenyúlunk.

Forrás: