A londoni lesz a legzöldebb olimpia?

Legutóbb a Vancouveri olimpia nyerte el a legzöldebb olimpia címet. A briteknél a fő cél, hogy precedenst teremtsenek az elkövetkező olimpiák számára a környezettudatosság terén

Legutóbb a Vancouverben megrendezett Téli Olimpia nyerte el a legzöldebb olimpia címet, hiszen egy hidrogén-hidat is építettek, illetve az épületet újrahasznosított anyagokkal fűtötték. Ám a britek, úgy tűnik, még magasabbra tették a mércét. A fő cél, hogy precedenst teremtsenek az elkövetkező olimpiák számára a környezettudatosság terén.

Zöld Olimpiai Stadion

Ennek érdekében az épületeket tervező és építő cégeket kötelezték arra, hogy az anyagok minimum 25% -a újrahasznosított legyen, sőt, az építkezéshez szükséges bontásokból származó anyagok 90%-a is újra felhasználásra került!

A Velodrome épület szinte 100%-osan természetes úton szellőzik, természetes fényt használnak, és a mellékhelyiségek a tetőről gyűjtött esővízzel működnek.

Az Olimpiai Stadion tetőszerkezete gázcsövek újrahasznosításával készült, és a medencék tisztításához használt vizet is újra felhasználják a WC-k öblítéséhez.

Egy speciális rendszerrel gyűjtik, és újrahasznosítják az esővizet, hogy így csökkentsék a vízfogyasztást. Céljuk, hogy a víz felhasználását 40%-kal csökkentsék, míg a szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó tervek még ennél is szigorúbbak.

Kevés energiával zölden

Ennek érdekében a közlekedés is "zöld” lesz, a járműveket is úgy tervezték, hogy kevés káros anyagot juttassanak a levegőbe. Az Olimpián résztvevő hivatalos személyeket pedig 4000 környezetbarát energiával működő BMW fogja a szálláshely és a sportesemények között szállítani.

olimpiai_stadion_london4801

A sportlétesítmények tömegközlekedéssel, gyalog és biciklivel is megközelíthetők, ehhez 80 km-nyi kerékpárutat építettek, és mintegy 6000 bicikitároló áll majd a látogatók rendelkezésére.

Az épületek energiafogyasztása is környezetbarát: az összes felhasznált energia "újrahasznosítható”, vagyis nincs felesleges energiafelhasználás. Sőt mi több, még az olimpiai lángot is környezetbarát anyag fogja éltetni!

A cikk folytatását az ökológiai lábnyommal a KamaszPanasz oldalán olvashatod!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.