Egy igazán zöld könyv

Egy könyvkereskedésben valószínűleg nem érezzük úgy magunkat, mint egy erdőben – ám ha foglalkoztat minket a környezetvédelem, a könyveken keresztül is tehetünk érte.

Könyvet olvasni szeretünk – jobb dolog, mint a monitor előtt ülve, netről letölthető formában böngészni egy művet. Rossz belegondolni azonban, mennyi fát kell kivágni ahhoz, hogy elkészüljön egy 200 oldalas könyv, melyet aztán milliós példányszámban nyomtatnak ki: legkevesebb 12 ezer fa életébe kerül. Ha környezettudatosak vagyunk, más megoldás is létezik: ha újrahasznosítható papírra nyomtatjuk a könyvet, fák ezreit kímélhetjük meg.

A kiadók sokat segíthetnek abba, hogy a kivágandó fák számát csökkentsük, harcoljunk a klímaváltozás ellen, megőrizzük a forrásokat és védjük az emberek egészségét – csak elhatározás kérdése. Minden alkalommal, amikor egy könyvkiadó a környezetbarát papírt és technológiát választja, befolyással lesz a többi kiadóra is, és hozzájárul, hogy a közfelfogást megváltoztassuk.

Milyen megoldásokkal élhetünk?

papir1

Kis változtatás, nagy különbség – ezt érhetjük el az újrahasznosítható papírral. Minden könyv alapvető anyaga a papír, ezért erre kell leginkább koncentrálni. A leginkább környezettudatos a 100 százalékosan újrahasznosított, amelyben nincs érintetlen rost sem. Sokkal kevesebb energiafelhasználással jár ráadásul a régi papírt újrahasznosítani, mint újat létrehozni.

Kis lépés a kiadóknak, hogy a környezetvédelem érdekében az FSC (Forest StewardShip Council) által ellenőrzött papírt használják, mely egy nonprofit szervezet, 70 országból számlál tagokat. Programjuk széleskörben elfogadott.

Bárhonnan vásároljuk a papírt, a vevőnek mindig igaza van, és ez esetben a kiadó a vevő. Ha az ellátónk vonakodik behozni ilyen papírt, vagy nem mutatkozik hajlandónak arra, hogy hasonló áron adja el az újrahasznosítottat, mint a normál papírt, keressünk másikat.

fa23

Ezek a papírok 15-20 százalékkal több újrahasznosított rostot tartalmaznak, mint a konvencionálisak, de nem mindenhol. Vásároljunk multiktól a legjobb ár érdekében. Vegyünk olyan papírt, amely tartalmazza a klórmentes feliratot – a papír fehérítésében van szerepe -, ezzel egy méreggel kevesebbel érintkezünk.

Ne feledjük el a könyv borítóját. Ezek az anyagok is készülhetnek környezettudatosan, környezetbarát anyagból, például ökológiai rostból. A növényi eredetű tinták illetve szója-alapúak alkalmazása is nagyszerű lépés a környezetbarát könyvkészítés felé, ráadásul csökkentjük a mérgek kibocsátását.

Tudja meg mindenki

Amennyiben környezetbarát papírral és technológiával dolgozunk, hadd tudják meg ezt az olvasók is. Manapság egyre több embert foglalkoztat a környezetvédelem, és hajlandóak is tenni érte. Vagyis, lesz bőven, aki szívesen veszi meg a környezetbarát papírra nyomott kötetet. Hirdessük technológiánkat a weboldalunktól kezdve a brosúrákon át az apró névjegyekig. Könyveink az eko-hirdetéseink. Tudja meg mindenki, hogy cégünk sokat tesz a környezetvédelemért – a kötetek tartalmazhatnak egy rövid összefoglalót is arról, hogyan készülnek.

Forrás: