Mik azok a pszeudocereáliák?

Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat
a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez.

TUDTA-E, HOGY
• a hajdina, köles, amaránt, quinoa álgabonák (pszeudocereáliák), mivel növénytanilag nem a
pázsitfűfélék tagjai, hasonló tápanyagtartalmuk és felhasználási módjuk révén mégis ezekkel együtt
kerülnek említésre.
• az amarántmagokból kinyert olajat az élelmiszeripar mellett kozmetikai termékek előállításához is
használják.
• a honfoglalás időszakában még a magasabb társadalmi réteghez tartozók asztalán is a köleskása
volt a legfontosabb étel.
• a hajdina leveleiben olyan anyagok találhatók, amelyek fényérzékennyé teszik a bőrt.

Mik azok a pszeudocereáliák?

Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélékkel együtt, mert nagy keményítőtartalmúak, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használhatjuk fel ételeinkhez.  Egyes tulajdonságaikban kedvezőbbek, míg másokban hasonlóak a gabonafélékhez, ezért azok mellett, de helyett is felhasználhatók a mindennapi gasztronómiában, különösen a gluténérzékenyek étrendjében. Mivel hosszabb időn át elsősorban csak a reform, vegetáriánus típusú konyhák alkalmazták (bár őseink étrendjéből nem hiányozhattak, sokáig eltűntek az
asztalokról), gyakran idegenkednek használatuktól. Ennek elsősorban az ismerethiány lehet az oka, főleg a felhasználási lehetőségek tekintetében.

shutterstock_63929674

A pszeudocereáliák közé sorolt fajok bemutatása

Az alábbiakban a három leggyakoribb és legismertebb álgabona, a köles, hajdina és az amaránt jellegzetességeit, egészségi hatásait, felhasználási lehetőségeit mutatjuk be. Energia- és főbb tápanyagtartalmukat az alábbi táblázat mutatja összehasonlításképpen:

100 g Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Ebből élelmi
rost
hántolt köles 350 kcal 9,5 gramm 3,9 gramm 68,76 gramm 3,8 gramm
hántolt hajdina 341 kcal 9,77 gramm 1,73 gramm 71,3 gramm 3,7 gramm (a hántolatlanban 25 gramm)
amaránt mag 374 kcal 14,45 gramm 6,51 gramm 66,17 gramm 15,2 gramm
amarántpehely 353 kcal 15,54 gramm 7 gramm 71,15 gramm 9,5 gramm

Forrás: Budai Endokrinközpont