Watsu a vizi gyógymód

A Föld felületének kétharmadát víz borítja, az emberi testben pedig 62% található. A víz biológiai jelentősége óriási, a földi élet elképzelhetetlen nélküle.

A víz gyógyító hatására már régóta rájöttünk. A hideg víz csökkenti a has és medence szerveinek gyulladását és serkenti a bélműködést. A meleg víz csökkenti a fájdalmat, a forró fürdő pedig csökkenti az izomzat görcseit.

A keleti gyógymód a shiatsu nevű ősi japán gyógymód vízben alkalmazott változata, a név az angol water és a japán shiatsu szavak ötvözete. A terápia filozófiai alapja, hogy a lelki probléma a testre is kihat. A shiatsu ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupunktúra és a hagyományos masszázs elemeit.

14651

A víz nyugtató hatására könnyebben kialakul a meditatív állapot. Az 1980-as évek elején Harold Dull, aki több éven át Japánban folytatott shiatsu tanulmányokat rájött, hogy a zen shiatsuban alkalmazott nyújtások erősebb és mélyebb hatást gyakorolnak a testmeleg vízben, hiszen a víz ideális közeg a test felszabadítására.

A Watsu egy lebegő masszázs, mely egyben egy komplex terápiai eljárás beteg és egészséges emberek számára egyaránt. Egy kellemes testterápia a 35 fokos meleg vízben, melyben egyesülnek a masszázs elemei az izomnyújtástól, a shiatsu-n át a táncig. A meleg víz hatására ellazulnak az izmok. A terápia legfőbb eleme a nyugalom, amely ritmikus mozgással párosul. A meleg víz ellazítja az izmokat, és jót tesz a gerincnek. Emellett jó hatással van a reumatikus megbetegedésekre, és elősegíti a rehabilitációt.

Nem szükséges az úszótudás, hiszen a terapeuták alátámasztják a testet és így a gerincre nem nehezedik teher. Miközben csendben alkalmazzák a különféle technikákat a gyógyulni vágyón, addig a pácienst stabilan lebeg a vízben, és biztonságérzetet kap. A terapeuta lebegteti a pácienst, akit a víz minden lélegzetvételnél gyengéden megemel. A cél, hogy az alany relaxált állapotba kerüljön, és saját tempójában lazuljon el.

14662

Az egész világon elterjedt Watsut sok egészségügyi központban és wellness gyógyfürdőben használják fel a vízi fizioterápiaprogramokban. A Watsu egyensúlyba hozza a vegetatív idegrendszert, ezáltal lassul a légzés, csökken a vérnyomás és tágulnak az erek, valamint oldja a stresszt. Miközben felszabadulnak az érzelmek és lehetséges mélyen eltemetett problémák, addig a Watsu szépít is és kisimítja az arcot. A terápia hatására javul az alvás minősége, valamint az emésztés. A Watsu abban az esetben nem ajánlott, ha a páciensnek keringési zavarai vannak, és nem tesz jót a meleg víz.

Forrás: