Stresszcsökkentő légzés 2. – Csikung gyakorlat

Stressz, kiégés, depresszió. Megoldási javaslatok széles köréből válogathatunk, komplex terápiák, ajánlott gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. De hogy kapcsolódik mindez a harcművészetekhez?

Légzés a csikungban – gyakorlat

A Mingtang Csikung iskola belső csikung gyakorlatainál a „légzésre figyelés” a meditáció tanulás első lépése. Csökkenti az önromboló gondolatokat és a megnövekedett koncentrálóképesség hatékonyabb feladat megoldást tesz lehetővé, legyen szó irodai munkáról vagy harcművészeti feladatról.

Próbálja ki a következő gyakorlatot!

Legyen türelmes önmagával szemben. Eleinte lehet, hogy csak néhány percig tud koncentrálni légzésére. Nem baj! Az első időszakban a gondolatok gyakran elkalandoznak, ez normális jelenség. Ha valami eszébe jut, gondolja végig, majd finoman vezesse vissza figyelmét a lélegzetét ritmusára. Ne erőltesse a figyelmet, csak lágyan, lazán figyeljen önmagában befelé. A gondolatok szabad áramlása lassan el fog csitulni és amikor harmadik, negyedik alkalommal végzi a gyakorlatot már hosszú ideig tud figyelni légzésére. Az időtartamot ülésenként fokozatosan emelje 20 percig, majd a tapasztalatok megszerzésével fokozatosan csökkentheti.

torna4

Keressen egy nyugodt helyet a lakásban, ahol nem zavarják. Kapcsolja ki mobiltelefonját és szellőztessen ki. Karfa nélküli székre üljön, mely függőlegesen tartja derekát, lába kényelmesen érje el a talajt. Helyezze egyik kezét a hasára, másikat a mellkasára. Hunyja be a szemét – így könnyebb lesz testében lezajló belső változásokat érzékelni.

Lélegezzen orron keresztül könnyedén, egyenletesen. Törekedjen arra, hogy belégzéskor először a hasa emelkedjen meg, majd ezután mozduljon mellkasa. Eleinte ezt a mozgást mellkasára és hasára tett kézével érzékelheti. Belégzéskor a has emelkedik, míg a mellkas alig érzékelhetően, kilégzéskor a has behúzódik, a mellkason levő kéz pedig alig mozdul befelé. A hasa mozgás legyen karakteres, melle szinte ne is mozduljon, így elsajátíthatja a megfelelő hasi légzést.

Most tegye mindkét kezét tenyérrel lefelé a combjára és figyelje, ahogyan a levegő beáramlik tüdejébe majd elhagyja azt. Lassan és mélyen lélegezzen, de legyen kellemes, erőlködésmentes a légzése 8ha egy tollpihét tenne orra elé annak a légzése hatására nem szabadna megmozdulnia). Figyelje, ahogyan belégzéskor hasa kidomborodik és kilégzéskor behúzódik. Érezze bordái emelkedését és ereszkedését. Érezze, ahogyan a levegő és vele a környezet energiája a „csi” beáramlik tüdejébe, kitölti, energetizálja azt. Kifújáskor érezze az elhasznált levegő távozását. Lélegezzen tudatosan, figyelje testének változásait, az apró mozgásokat, rezdüléseket, izmai ellazulását.

shutterstock_59934688 Olvass még több cikket a légzésről!

A gyakorlat végén fejezze be a légzésre figyelést, szabadon vegye a levegőt és behunyt szemmel figyelje környezetét, az ablakon át beszűrődő hangokat, érezze maga körül a tárgyakat, a széket amin ül. Élje át teste, agya érzéseit. Lassan nyissa ki szemét.

Gondolja végig a légzőgyakorlatot, hogy közben mit élt át, mennyire voltak makrancosak gondolatai, milyen mértékben sikerült ellazulni (ne bírálja önmagát). Volt-e egy-egy kellemes pillanat. Most hogy érzi magát? Miben más a gyakorlás utáni testi és mentális állapota mint az azt megelőző? A kellemes pillanatok a gyakorlásról gyakorlásra egyre hosszabbak lesznek, majd folyamatossá válik a gyakorlat teljes ideje alatt.

A légzőgyakorlat  felemelő, frissítő élménnyé válik, és ezt napközben néhány perc alatt bármikor elvégezheti amikor feszültnek, rosszkedvűnek érzi magát. Ahogy egyre többször végzi a gyakorlatot ez az általános jó érzés egész napra önnel marad. Jó gyakorlást Kívánunk!

Berend Dóra és Dr. Berend Róbert – Mingtang Csikung Iskola

Forrás: