Kell a képzett munkaerő?

Annak ellenére, hogy magas a munkanélküliség aránya, számos vállalkozás akad, ahol nem tudják betölteni üres pozícióikat – derült ki egy nemzetközi munkaerő-piaci felmérésből

A legnagyobb problémát a jól képzett, tapasztalt munkaerő hiánya okozza. Japán, India, Brazília, de Ausztrália is igényelné az ilyen jellegű munkaerőt. A munkaerő-piaci felmérésből, mely 39 országra, ezzel együtt 40 ezer munkaadóra terjedt ki- kiderült, az állást kínálók 34 százalékának gondot okoz, hogy betöltse nyitott pozícióit megfelelő jelentkezők hiányában.

Egyre nagyobb az egyenlőtlenség a munkaerő- piacon

A Manpower tavalyi eredményeihez képest ez három százalékos növekedést jelent, tehát a keresleti és kínálati oldal egyensúlya egyre inkább felborulni látszik.

Egyre nagyobb az igény a jól képzett munkaerő iránt. Míg tavaly Amerikában a felmérés szerint a cégek 14 százaléka nem talált megfelelő jelöltet a pozícióra, addig ez most 50 százalék. Indiában ez az arány 14-ről emelkedett 50-re, de Japán, Németország, Kanada és az Egyesült Királyság cégei is egyre nagyobb igényeket támasztanak munkavállalóikkal szemben.

A vizsgált országok közül csak Kínában, Franciaországban és Olaszországban enyhült az egyenlőtlenség. A kutatás rámutatott arra, hogy a legnagyobb hiány a képzett műszaki szakemberekből, értékesítéssel foglalkozók valamint kereskedelmi alkalmazottak között van.

telefon3

„A munkaadók szerint a jelentkezőknek kevés vagy nincs tapasztalata, hiányos a képzettségük, és gyakran nagyobb a fizetési igényük, mint amit a munkaadó biztosítani tud. Ugyanakkor az sem ritka, hogy már eleve kevés a jelentkező a meghirdetett állásra, és így még nehezebb a kiválasztás” – áll az ELTE hírlevelében.

Leginkább Japánban, Brazíliában, Indiában, Tajvanon és Indiában élesedik a helyzet. Az egyenlőtlenségre a legkevesebb jel Lengyelországban, Norvégiában, Írországban, Spanyolországban valamint Peruban mutatkozik.

Saját munkaerő a pozíció betöltése helyett

A munkaadók próbálnak túljutni ezen a helyzeten. Humánusabb módszerként a cég meglévő alkalmazottait képzik tovább, módosítják a felvételi rendszerüket, de akadnak olyan cégek is, akik a kezdő fizetés megemelésével próbálják ösztönözni a képzett munkaerőt a jelentkezésre. De a cégek számára a leghatékonyabb módszer, ha a betöltetlen pozíciót üresen hagyják, és a „láthatatlan kolléga” feladatait kevesebb munkaerővel, túlóra mellett végeztetik el már meglévő alkalmazottaikkal, ezzel újabb egyenlőtlenséget gerjesztve a munkaerő-piacon.

Forrás: