Te hogy viselkedsz az állásinterjún?

Bár lehet, hogy az ellenkezőjét gondolnánk, a nárcisztikus személyiségű emberek gyakran jobban szerepelnek az állásinterjúkon, mint az egészséges önbizalommal rendelkezőek.

Ha igazán szereted magad, az állásinterjúkon is sikeres lehetsz, csakúgy mint a nárcisztikus emberek. Bár ők néha visszataszítóan szeretik önmagukat, az ilyen helyzetekben – akármilyen furcsa is – ez előny lehet. Aki ugyanis nárcisztikus, önmagáról is pozitívabban tud beszélni, vagyis könnyebben tudja magát „fényezni” az interjúztatók előtt. Ez azért szükséges, mert a munkaerő piac, ahogyan a nevében is benne van, némiképpen tényleg egy piac, ahol önmagunkat kell meggyőzően eladni.

"Ez az egyike azoknak a helyzeteknek, ahol rendben van és nincs negatív következménye, ha valaki szép dolgokat mond önmagáról. Sőt, ez az elvárás" – magyarázta a tanulmány szerzője, Peter Harms. "Nézzük csak azokat, akiknek ez kényelmes feladat, nekik sokkal jobban megy, mink azoknak,akiknek nem."

munka44

A tanumányhoz 72 állásinterjú videóanyagát vizsgálták meg a kutatók. A felvételeket megmutatták 222 felvételiztetőnek, majd a véleményüket kérték. Érdekes módon a szakemberek sokkal jobb értékelést adtak a nárcisztikus személyiségeknek, akik gyorsan, hosszan és határozottan beszéltek, miközben mosolyogtak, mint a szerényebb jelentkezőknek.

A kutatók hozzátették, hogy bár a munkáltatók nem szívesen alkalmaznának egy nárcisztikus embert, az állásinterjúkon mégis ők azok, akik meggyőzőbb benyomást keltenek számukra. Ugyanakkor az interjúztatóknak nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy valaki csupán taktikai okokból viselkedik így, miközben egészen más típusú ember.

A tanulmány az Applied Social Psychology folyóirat oldalain jelent meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: