Azonos munka=Rossz kapcsolat

A kutatások szerint azok a párok, akik ugyanolyan munkakörben dolgoznak, az átlagnál nehezebben találják meg a munka és a magánélet közti egyensúlyt.

Az angliai Bedforshire Egyetem kutatói 291 olyan tanárral készítettek interjút, akiknek a házastársa is oktatási területen dolgozott, és 350 olyannal, akik párja más állásban helyezkedett el. Ezt 32 online kérdőív elemzésével egészítették ki. A párokat a munkájukról és a magánéletükről kérdezték, arról, hogy mennyi időt töltenek a munkahelyükön, és mekkora elkötelezettséget éreznek az állásuk iránt.

Az azonos területen dolgozó párok nehezebben találták meg az egyensúlyt, többet időt töltöttek munkában, és nagyobb elkötelezettséget éreztek iránta, mint azok, akik nem egyfajta területen dolgoztak.

„Egyre több házaspár dolgozik hasonló területen, különösen az oktatás szereplői között. Kutatási eredményeink azt mutatják, hogy ezek a párok hajlamosabbak ‘hazavinni a munkát’, ezzel veszélyeztetve az egészséges egyensúlyt.” – magyarázta a vizsgálat egyik vezetője, Gail Kinman

„Ugyanakkor az is igaz, hogy egy hasonló foglalkozású társ jobban megérti a munkahelyi nehézségeket, és stresszes időszakban támogatást is nyújthat. Általánosságban azonban elmondható, hogy ezeknek a pároknak több segítség kell, hogy fel tudják állítani a határokat.” – tette hozzá a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.