A mosolygós nő és a morc férfi a nyerő

A nők mosolyogva, a férfiak mosoly nélkül vonzóbbak a másik nem számára első pillantásra – állapították meg felmérésükben kanadai pszichológusok.

A kutatásba bevont nők a nevető férfiakat kevésbé tartották szexuálisan vonzónak, mint azokat, akik arcán a büszkeség vagy a bűntudat, szégyenkezés kifejezései voltak láthatóak. Az Amerikai Pszichológiai Társaság Emotion című szakfolyóiratának online kiadásában közzétett tanulmányhoz 1000 férfinak és nőnek mutattak az ellenkező nem tagjait ábrázoló fényképeket. A résztvevőket arra kérték, hogy a képeken lévő személyek szexuális vonzerejére vonatkozó azonnali reakciójukat osszák meg a kérdezőkkel.

A vizsgálatba bevont emberektől azt kérték, hogy az ellenkező nem képviselőinek a fotón látható arckifejezésére összpontosítsanak elsősorban. "A nők meglehetősen kevéssé találták vonzónak a mosolygó férfiakat" – idézte fel Jessica Tracy kutatásvezető, a Brit Columbia-i Egyetem munkatársa.

par5

 

A férfiak reakciója ennek éppen az ellentéte volt: egyértelműen a mosolygó nőket találták vonzónak, a nevető arckifejezés bizonyult a leginkább attraktívnak.

A kutatók egyelőre nem találtak magyarázatot az eltérés okára, ám felhívták a figyelmet arra, hogy eredményük megerősítheti azt a közkeletű nézetet, hogy a nők a rosszfiúkat részesítik előnyben, "akik elszúrták, ám ennek tudatában vannak, és ez gyötri is őket". Az enyhén levert, bűntudatos ábrázat lekenyerező gesztus, amely együttérzés után kiált. A férfiak szintén vonzónak találták szexuálisan azokat a nőket is, akik arckifejezése és testtartása szégyenkezésre utalt. Tracy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hosszú távon nem javasolják a férfiaknak a mosolytalanságot, mert tartós kapcsolatra inkább a kedves férfiakat keresik a nők.

Forrás: