Nemi diszkrimináció

Amerikai kutatók szerint a nemi diszkrimináció még ma is él a munkahelyeken, sőt, szinte alig változtak ezen a téren a körülmények.

A Yale Egyetem tudósa, Dr. Victoria Brescoll szerint tévedés, hogy a nemek közti, munkahelyeket érintő korlátok már ledőltek. Az amerikai szakember szerint ugyanis az egy dolog, hogy ma már nők is bekerülhetnek magas státuszú pozíciókba, de ezeket a pozíciókat meg is kell tudni őrizniük, de a hibák elbírálásában a szokatlanul magas pozícióban dolgozó nőket sokkal keményebben ítélik meg, mint a hasonló szinten, hasonló hibát elkövető férfiakat.

Dr. Brescoll 200 önként jelentkező részvételével végzett vizsgálatokat, amely során a résztvevőknek kitalált szituációkat kellett értékelnie, amelyben adott döntési helyzetben lévő vezetők követik el ugyanazt a hibát – egyik esetben nő, másik esetben férfi.

shutterstock_69637735

Az eredmények azt mutatták, hogy a szterotípiától eltérő nemű vezetőt sokkal keményebben ítélték meg a válaszadók.

Ezt a hatást üvegsziklának is nevezik, ami, az üvegplafonhoz hasonlóan a női egyenjogúság korlátozó tényezője, és ugyanúgy a nők társadalmi ranglétrán történő feljebbjutásának akadályai. Az üvegszikla az a mechanizmus, ami a magasabb pozícióba jutott nők (vagy az adott pozícióban nem megszokott személyek) esetében a végső állomás, ahonnan már csak lefelé vezet az út, és nem megjósolható, meddig lesznek képesek egyáltalán ottmaradni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.