Az örök védelmező

,,…a kesztyű meleg volt, tágas volt, kuckórakásra kiváltképpen alkalmas. Beköltöztek hát a kesztyűbe: a pocok a nagyujjába, a cinke a mutatóujjába, a béka a középső ujjába, a szarvasbogár a gyűrűsujjába s az öreg, rövidlátó hangya a kisujjába.”

A hideg idő közeledtével, lenge ruháink fokozatosan a gardrób mélyére kerülnek, átadva így melegebb holmiijainknak a felső polcokat. Vastag öltözékünk egyik elengedhetetlen kiegészítője a kesztyű is, mely véd az időjárás viszontagságaitól, tisztán tartja a kezet, és divatkelléknek sem utolsó.

Sokfajtájából válogathatunk. Mást használunk sportoláshoz, mást autóvezetéshez vagy az utcán. Az utóbbi években divatosak lettek a minél színesebb kötött példányok, természetesen hozzáillő sállal és sapkával. Ezek persze az igazi zimankóra nem jelentenek túl jó megoldást.

Kesztyűtörténelem

Az ókori Rómában munkakesztyűként funkcionált az egyszerű egyujjas változat. Az egyiptomi fáraók ékszerként hordták, ahogy az Tutanhamon sírjának feltárása során is kiderült. A nyugat-európai királyi udvarokban a VII. században vált szokványos viseletté, majd a főpapok szertartási öltözetének elengedhetetlen kelléke lett.

Szélesebb körben a X.-XI. században terjedt el. A következő két évszázadban a kesztyűkészítés mesterséggé nőtte ki magát a nyugat-európai országokban. Az angol és spanyol uralkodók már díszes selyem és bőrkesztyűket viseltek. A kesztyűviselet terén a nők számára az egyenlőséget a XIII. század hozta el.

Az 1300-as években a legnevesebb kesztyűkészítők spanyolok voltak, akik illatanyagokkal kezelték a bőrt, hogy ne legyen kellemetlen szaga. A ma már kevesebb jelentőséggel bíró ruhadarab a középkorban jelentős szerepet töltött be, átadásával a rang és hatalom is átruházódott. I. Erzsébet angol királynő kezén szinte mindig ott volt hímzett és drágakövekkel díszített kesztyűje.

3fctt4te3

A reneszánsz idején viselése a jólöltözöttség elengedhetetlen feltétele volt. A XIX. században, amikor valakit egy fehér kesztyűvel arcul csaptak, az egyet jelentett a párbajra hívással. Az első speciális kesztyűvarrógép 1867-ben készült el.

A változatosság gyönyörködtet!

A szólás a kesztyűk esetén is igaz. A tervezők és gyártók jóvoltából hatalmas a választék: kasmír, szarvasbőr, selyem, csipke.  Lehet hímzett, gyöngyökkel vagy kövekkel kirakott, de nappal inkább az egyszínű bőrből készült darabok vezetik a listát. Ismerünk egy- és öt ujjas, de létezik két ujjas kesztyű is, aminél a hüvelyk és a kisujj számára készül külön hely.

Visszatértek a divatba az ujjatlan kesztyűk! 2009 őszén olyan menő divatházak kínálatában jelent meg ez a hosszú ideig inkább a hajléktalanok körében jellemző kiegészítő, mint például a Cacharel vagy a Dior. Az alkar feléig érő példányok pedig Audrey Hepburnre emlékeztetnek, s ezek általában szűk szárúak.

A skála egyik végén a visszafogottabb szürke, fekete és barna áll, míg az élénkebb színeket, mint például a citromsárga, lila vagy piros, szívesen párosítják a stylistok, pepita zakóval. Sokak szerint a tökéletes esküvői ruha nélkülözhetetlen kelléke, mert elegánsabbá teszi az ara megjelenését a nagy napon. A kesztyűk kiválasztásánál mindig tartsuk szem előtt, hogy mi a célunk vele!

Forrás: