Sapkadivat

Árpád vezérünk anno megállt a Kárpát-medencében, s letelepedett népével a szép, új jövő reményében. Félreértés ne essék, én is nagyon szeretem Petőfi Alföldjét, de szívesebben venném, ha egy kicsit délebbre ment volna, ahol a tél derekán sem kell sapkát hordani.

Magyarul olyan meleget szeretnék az év minden napjára Magyarországon, mint amilyen Madeirán van, átlag 25 fok egész évben. Így viszont ha télen, a fagyban nem hordunk sapkát vagy valamilyen fül- és fejbőrvédő alkalmatosságot, szó szerint ráfázhatunk a butaságunkra.

A hidegtől nemcsak a légcső, a torok tud megfázni, hanem a fejbőr is, aminek hatására tönkremennek a hajhagymák és nem nő szépen, egészségesen a haj.

Tévhit, hogy a fejbőr megfázása egyenes út az agyhártya-gyulladáshoz. Azt csak baktérium vagy vírus okozhatja. Jóllehet, ha meg van fázva a bőr, csakúgy mint a torok, sokkal gyengébb az immunrendszer, így könnyebben kaphatunk el különféle betegségeket, és azokból hamar lehetnek szövődmények is, ha nem figyelünk oda kellőképpen.

gyerek_sapka

Én például utálom, ha valami picit is hozzátapad a fejemhez, vagyis nem vagyok nagy sapka-párti, mert egy idő után mindig viszketni kezd a fejbőröm alatta, amitől hamarabb zsírosodik a hajam. Ezért jól meg kell választani a sapka vagy kalap bélését, a lényeg, hogy legyen  természetes anyagból, hiszen akkor nem irritálja a bőrt, és nem is izzad alatta.

A fejfedő amúgy divat szempontjából is fontos, na meg ha épp nincs kedvünk frizurát készíteni, csak keresünk egy hozzánk és az öltözékünkhöz illő kalapot, sapkát, netán kendőt. Feltesszük úgy, ahogy a legelőnyösebben mutat, és máris késznek jól érezhetjük magunkat. Egy elegáns kalapot vagy jól feltekert kendőt akkor sem kell levenni, ha megérkeztünk a helyszínre, ahogy a cipőtől sem kell megszabadulni, amikor betérünk egy lakásba.

Persze, ha télen a sáros bakancsomban érkezem a legjobb barátomhoz egy kis csevejre, az más, de amikor a 90. életévében járó nagyikámhoz megyek látogatóba, sosem veszem le a cipőmet, mert ő még úgy szokta meg, hogy nem vetkőzünk idegenben. Milyen igaza van!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.