Mit kell tudni az önbarnítóról?

Manapság – főleg az őszi időben – az önbarnító termékek is megteszik hatásukat, ha szükséges a megjelenéshez egy kis szín. Nem mindegy viszont, hogyan használjuk őket.

Napozás nap nélkül

Manapság ki ne hallott volna róla? Az önbarnító termékek használata a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a barnulásnak, és a legjobb alternatíva azok számára, akik könnyen leégnek. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbbet, érdemes többet is kipróbálnunk, melyik felel meg leginkább a bőrünknek. A próbálgatással is óvatosnak kell azonban lenni – nagyon csúnyán meg lehet járni az önbarnítóval, ha nem követjük a krém felvitelére vonatkozó utasítást…

A legjobb minőségi önbarnító termékek – legyen az krém, gél vagy spray formájú – ugyanazzal az aktív összetevővel készülnek, amely serkenti a bőrben levő pigmentet. Ezek a termékek természetes barnaságot adnak, ahelyett, hogy narancsos színűvé válna tőlük a bőrünk. Már csak ezért is hasznosak. Válasszunk hipoallergén terméket, mely egyben hidratáló is: nem fogja blokkolni a pórusokat és irritálni az érzékeny bőrt.

Ez a fajta barnulás tehát előnyös, ám nem mindegy, hogyan alkalmazzuk az önbarnító termékeket.  A bőrre való felvitelüknél a következőkre kell ügyelni:

Először is teszteljük a terméket olyan bőrfelületünkön, amely nincs jól látható helyen, például a karunk belső részén. Lássuk, hogyan reagál rá a bőrünk. Ezt már a boltban is megtehetjük, ha van kirakva teszter termék, így olyan krémet nem veszünk majd meg, amelyre rosszul reagál a bőr. Kérhetünk mintákat, ha van rá lehetőség, és otthon kipróbálhatjuk, melyik felelne meg leginkább.

Amikor kiválasztottuk a megfelelő barnító krémet, mossuk le a bőrt, használjuk bőrradírt, majd öblítsük le a bőrünket és töröljük szárazra. Ha ugyanis nem egyenletes felületre kerül az önbarnító, könnyen lehet, hogy foltosak leszünk, és az adott részen egyenetlen lesz a barnítás.  A száraz bőrrészekre különösen koncentráljunk, így a térdre, bokára és a könyökre, amikor „előkészítjük a terepet”.

Az egyenletes felvitel érvényes az önbarnító krémre is – ha a testünk és arcunk már száraz, elkezdhetjük a barnítót felkenni. Ügyeljünk arra, hogy az arcra ne kerüljön annyi, mint a testre, ezzel is természetes hatást érünk el, hiszen a valódi napsütés esetén is kevésbé barnul le az arc. A homlokon, orron és a felső arcrészen legyen kicsit erősebb a krém. A testre körkörös mozdulatokkal érdemes a barnítót felvinni.  A térdre, bokára, könyökre kevesebb barnító krém kerüljön. A talp alját nem fontos bekenni.

Terméktől függően, lehet, hogy a felvitelt meg kell majd még néhányszor ismételni, hogy a vágyott színt megkapjuk.

Miután felvittük bőrünkre a terméket, alaposan mossunk kezet, mert ha rajtamarad a krém, később bármihez hozzáérhetünk vele, beleértve a saját bőrünket is, és elhihetjük, hogy csúnya „baleset” lehet belőle – már ami a kinézetünket illeti. Talán jobb, ha latex kesztyűt viselünk az önbarnító felkenésekor.

A krém felvitele után ne öltözzünk fel 15 percig, bár vannak termékek, amelyeken fel van tüntetve, hogy nem igényelnek várakozást. Ajánlott este végezni a krémezést, mert a száradás után lefekhetünk aludni, és reggel már barnább bőrrel ébredünk fel. Legtöbb terméknél 2-5 órába telik, mire megmutatkozik a barnító krém teljes hatása.

Dr. Nagy Katalin bőrgyógyász elmondta: a Magyarországon forgalmazott önbarnító termékek nem tartalmaznak olyan anyagot – így például pajzsmirigy hormont, ami az Egyesült Államokban előfordul -, amely befolyásolná a bőr működését. „Persze allergiás reakció jelentkezhet, ezért azok az emberek, akik allergiásak az önbarnító termékek valamilyen összetevőjére, így például a lanolinra vagy parabénre, figyelmesen olvassák el a krém összetevőit és csak akkor használják azt, ha nincs bennük ilyen anyag.”

Dr. Nagy Katalin hozzátette: olyan bőrbetegség véleménye szerint nincs, amelyre ne lenne alkalmazható az önbarnító. Legfeljebb olyan probléma fordulhat elő, mint például a pattanások fokozott jelentkezése, ha zsíros az adott kenőcs.

Forrás: https://napidoktor.hu/index