Beyoncé és a többiek kifakultak?

Rihanna, Halle Berry, Beyoncé. Bőrük gyanúsan világosabb lett. Vajon bőrfehérítésen estek át? Esetleg a vitiligo nevű betegségben szenvednek, mint állítólag Michael Jackson?

Beyoncé lefogyott, teljesen szőke a haja, és egyre fehérebb a bőre. Ez utóbbi valószínűleg abból adódik, hogy fehérítteti a bőrét. Édesapja afroamerikai, édesanyja kreol, ezért Beyoncé bőre nem lehet természetes úton fehér, minden esetre nem ilyen korban szokott elkezdeni világosodni az ember bőre. Úgy tűnik az énekesnő bőrfehérítő kezelésen vehet részt.

Az orvosok szerint a bőrfehérítéshez alkalmazott szerek gyakran mérgezőek. Ezek közül is a hidrokinont és kortikoidokat tartalmazó szappanok, olajok és krémek a legveszélyesebbek. A hidrokinon ekcémát és visszafordíthatatlan irritációs betegségeket okozhat, a kortikoidok pedig cukorbetegséghez, látási zavarokhoz és magas vérnyomáshoz vezethetnek.

beyonce_480a

A bőrüket fehérítő nők a legtöbb esetben, tisztában vannak a veszélyekkel, de úgy gondolják, hogy bőrszínük hátrányt jelenthet a társadalmi ranglétrán való előrejutáshoz. Ezért vállalják a kockázatot. Ennek köszönhető talán, hogy néhány híresség bőre – köztük Beyoncé, Rihanna, Halle Berry, Thendie Newton és Lil Kim is – az évek multával egyre világosabb lett.

A különböző kozmetikai jellegű krémek mellett létezik még lézeres kezelés. Különböző ásványianyag pótláson alapuló szájon át szedhető tablettákat is alkalmazhatunk.

A bőr halványítása természetes módon

Kínában, Japánban, Koreában és Indiában – ahol a világos bőr a szépség, az egészség és a magas társadalmi rang szimbólumának számít – óriási üzlet a bőrfehérítés. Egyes becslések szerint az ázsiai nők fele használ valamilyen bőrvilágosító szert, és évente akár több milliárd dollárt is elköltenek erre a célra.

A számos termék között azonban szép számmal akadnak olyanok, amelyek valamilyen mérgező anyagot is tartalmaznak, és ezzel veszélyt jelenthetnek a nők egészségére nézve. Hui-Min Wang, aki egy nemrég megjelent, a témába vágó tanulmány szerzője, arról is beszámolt, hogy a bőrpirosságon, viszketésen, gyulladáson kívül ezek a termékek – gyakori használat mellett – akár még a bőrrák kialakulásáért is okolhatóak.

Wang és munkatársai egy sokkal biztonságosabb bőrfehérítő termék kidolgozásába kezdtek. Ennek a szernek az alapanyaga egy olyan gyógynövény, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban is alkalmaznak tea illetve leves formájában. A Cinnamomum subavenium nevű örökzöld növényből a tudósok kétféle anyagot vontak ki, melyek képesek meggátolni a tirozináz enzim működését, ami a bőr, a haj és a szem színéért felelős sötét pigmentnek, a melaninnak az összetételét szabályozza.

A készítményt zebrahalak embrióin tesztelték, akik a szer használata után mindössze négy napon belül teljesen kifehéredtek. Wang arról számolt be, hogy az új szer százszor hatékonyabb a korábban használt kozmetikai készítményeknél, ráadásul nincs mérgező hatással a szervezetre, ezért már nagyon várják, hogy elkezdhessék a belőle készült krém klinikai tesztelését.

Mi a helyzet Michael Jacksonnal?

Saját bevallása szerint Jacko nem fehéríttette a bőrét, hanem egy vitiligo nevű betegségben szenvedett. A vitiligo egy szerzett rendellenesség, ami általában a 20. életév után jelentkezik. Hiányoznak a szervezetből a működő melanociták, vagyis hibás pigmentációról beszélünk.

MJackson_480

A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és a nemi szervek környéke és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület általában nagyon fehér, ezáltal elhatárolódik a beteg eredeti bőrszínétől. Ez annyit tesz, hogy változó számú és méretű, fehér foltok jelennek meg a testen.

Forrás: