Moby alvásadóssága

A zenész Moby-nak érdekes elképzelése van arról, hogy ő valójában inszonmiás-e vagy sem. Alvás helyett legtöbbször inkább alkot.

Moby saját bevallás szerint majdnem inszomniás. Nagyon keveset alszik és gyakran megesik, hogy hajnali kettőkor még zenét vagy szöveget ír. A legtöbbször akkor fordul vele elő, hogy nem alszik, ha „olyan hülye dolgokat csinálok, mint elrepülni Kaliforniából Svájcba”.

„A belső órám mezőgazdasági dolgozónak néz. A tyúkokkal kelek és a nappal együtt én is nyugovóra térek. Sokkal jobb lenne, ha nappal együtt kelnék, és a csirkékkel feküdnék.” – írta internetes oldalán Moby.

Az inszomniás betegeknél az alvás nem felel meg alapvető funkciójának. Az alvás folyamata zavart, tartalma megrövidült. Végeredményben nem vezet a szellemi-fizikai állapot regenerációjához. Az inszomniáról akkor beszélhetünk, ha az elalvási, illetve átalvási képesség zavara legalább egy hónapja fennáll, és napközbeni fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével, stresszel, aluszékonysággal jár. Az inszomniát kiválthatja akut stressz, emocionális sokk, félelem, élethelyzet-változás.

„Az inszomnia nagyon furcsa és pusztító dolog, amit a belső énünk teremt. Hiába döntök úgy az ágyban fekve, hogy aludni fogok. Az agyam azt mondja, hiába próbálsz becsapni, én jobban tudok mindent. Inkább kelj fel és nézd meg, hogy nem evett-e meg egy medve vagy egy óriáscápa.” – folytatja a művész az eszmefuttatását.

x580lt8f

Az inszomniás betegséget különböző csoportokra lehet osztani. A primer pszichofiziológiai inszomna esetében az elalvás zavara és nem az egészség általános romlása, vagy pszichoaktív szerek hatásáról beszélünk. A betegekre jellemző az éjszakától való félelem, szorongás. Szapora lesz a szívverésük, belázasodhatnak, megnő az adrenalin és a koleszterin szint, folyamatosan kavarognak a gondolatok a fejükben, nappal fáradékonyak, kedélyük zavaros.

Az idiopátiás inszomniára az orvosok sem tudják a magyarázatot. Okai lehetnek a a központi idegrendszer alvás-ébrenlét szabályozó rendszereinek neurológiai vagy neurokémiai zavarai. A panaszok hasonlóak a primer pszichofiziológiai inszomnáéhoz, de megjelenik még a figyelemzavar és a hiperaktivitás is.

Az ún. szubjektív inszomnia esetében a beteg tévesen ítéli meg alvását. A mély alvás a kor előrehaladtával fiziológiásan is csökken. Bizonyos helyzetekben (lelki krízis, teljesítőképesség romlása) a betegek hajlamosak a panaszok túlértékelésére.

Richard Melville Hall amerikai zenész-énekes-szövegíró és DJ a New York-i Harlemben született. A Moby becenevet középső neve miatt kapta. Az írás és éneklés mellett gitározik, dobol és billentyűs hangszereken is játszik. Eddig olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Michael Jackson, David Bowie, a Pet Shop Boys, Britney Spears, a Guns ‘N’ Roses vagy a Metallica.

Forrás: