Robert De Niro túlélte a prosztatarákot

A világhű színész már 2003 óta küzdött a prosztatarákkal, de kitartásának és kiváló fizikai állapotának köszönhetően mára teljesen meggyógyult.

A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész és rendező Robert De Niro 2003 óta prosztatarákkal küzdött. Orvosai szerint dicséretes volt az a kitartás és önfegyelem, amivel küzdött a betegség ellen, hogy visszakapja egészségét.

A People magazin szerint: „A rendszeres szűrésnek köszönhetően sikerült a betegséget a korai szakaszban felismerni.” Az, hogy a színész kiváló fizikai állapotban volt csak segítette a kezelés sikerességét. Szerencsére a Bújócska című filmje forgatását sem kellett megszakítania. Szerencsére De Niro teljesen felépült az elvégzett műtétektől.

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de manapság már egészen fiatal korban is kialakulhat. Negyven év felett már ajánlott évenként megvizsgáltatni a prosztatát. A betegség ekkor még idejében felismerésre kerül és jól kezelhető lesz, ahogy De Niro esetében is történt. Itthon minden évben 1400-1500 férfi halálát okozza a prosztatarák, amely elsősorban az idősebb férfiak betegsége.

ouhwevsu

Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Persze akkor, ha a beteg jól megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozásban részesül. Ilyen vizsgálatok az urográfia, az endoszkópos és a röntgenvizsgálat, a csontszcintigráfia, valamint a CT- és az MR-vizsgálat.

Összetett vizsgálatsor szükséges, amelynek egyaránt része a rektális digitális vizsgálat, az ultrahangos vizsgálat, a vérvizsgálat – amely a prosztataspecifikus antigén, a PSA szintjének meghatározására szolgál – valamit a szövetmintavétel. A prosztatarák kezelésének lehetőségei – a rák stádiumától és egyéb tényezőktől függően – a sebészi beavatkozás, a sugárkezelés, a hormonterápia, illetve a kemoterápia.

Pályáját 1969-ben Brian De Palma Az esküvői party című alkotásában kezdte. 1973-ra már kétszer elnyerte a New York-i Filmkritikusok díját a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. A Keresztapa című film második részében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskával térhetett haza. Második Oscar-díját a Martin Scorsese rendezte Dühöngő bika című film főszerepéért kapta, melyben a híres bokszolót, Jake La Mottát formálta meg.

Forrás: