A szexi Kim Cattrall krónikus beteg

A Szex és New York sztárjának Kim Cattrall-nek népszerűsége töretlen. Így derült fény arra is, hogy krónikus pajzsmirigygyulladásban szenved.

A Golden Globe-díjas angol színésznőt Kim Cattrall-t leginkább a Szex és New York-ban játszott Samantha Jones-ként ismerte meg a világ. A mára kultikussá vált sorozat előtt azonban rengeteg filmben és több színházi darabban is játszott. Nem sokan tudják, hogy szerepelt egy Columbo és Star Trek epizódban, azt azonban még kevesebben, hogy Cattrall krónikus pajzsmirigygyulladásban szenved.

A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük és három fő csoportba oszthatjuk. Van akut, szubakut és krónikus formája. A népszerű Cattrall a legutóbbival kűzd. Ezt a betegséget gyakran Hashimoto-thyreoiditis-nak is nevezik a japán orvos után, aki legelőször leírta a betegséget. A pajzsmirigy krónikus gyulladásához vezető rendellenességet tartják az első felismert autóimmun betegségnek.

KimCattrallWallpaperkimcattrall2068467919201200

Gyakori megbetegedés

A krónikus pajzsmirigygyulladás viszonylag gyakori megbetegedés, nőkben gyakrabban fordul elő, mint férfiakban. Kialakulása genetikai tényezőkre vezethető vissza, mivel gyakran több családtag is szenved tőle. A betegség jellegzetes tünete pajzsmirigy alulműködés és megnagyobbodása, ismertebb nevén a struma.

A betegség oka, hogy az immunrendszer a beteg saját pajzsmirigye ellen úgynevezett antitesteket termel, amelyek ezáltal egy folyamatos szövetpusztulást idéznek elő. Amikor a pajzsmirigy sejtjei közül olyan sok válik működésképtelenné, hogy nem tudja megtermelni a szükséges hormonmennyiséget és kialakulnak a tünetek.

Ismeretlen okok

Sajnos a betegség kiváltó oka nem ismert, így kezelése is bizonyos nehézségekbe ütközik. A hiányzó pajzsmirigyhormon pótlásával helyre lehet állítani a szervezetben a normális hormonszintet. A hormonpótlás mellett egészséges életet élhetünk.

Forrás: