Schwarzenegger, dopping, szívműtét

Arnold Schwarzenegger már a szívműtéte tizedik évfordulóját is megünnepelte, de ami a legfontosabb, hogy egészségesen.

A Kalifornia kormányzójává választott egykori osztrák születésű színész még 1997-ben esett át egy szív műtéten ahol szívbillentyű cserét hajtottak végre rajta. Mivel a legendás színész elismerte, hogy testépítőként rendszeresen szedett illegális szteroidokat, a műtét híre keveseket lepett meg.

Az akkoriban újnak számító drogokat orvosi felügyelet mellett szedte, ezért Schwarzenegger nem tartja felelősnek magát a történtekért, sőt és nem is szégyelli, hogy illegális szerekhez nyúlt, mivel úgy, gondolta, hogy semmi komolyabb baja nem származhat a szedésükből

20-30 évvel ezelőtt az erős izomtömeg-növelők még újdonságnak számítottak, így a szakemberek sem tudták, hogy valójában milyen hatásuk van az emberi szervezetre. A testépítők és az élsportolók rendszeresen használták a szteroidokat. Schwarzenegger is orvosi felügyelet alatt szedte a szereket.

arnold_480

A hétszer Mr. Olympia és hatszoros a Mr. Universe győztes színész szívműködése már korábban is rendellenességet mutatott, így senki nem lehet biztos benne, hogy a műtét okozója a szteroidok szedése vagy egy születési rendellenesség.

A szívbillentyű cseréje az egyik leggyakoribb szívsebészeti beavatkozás, de az operáció jelentős kockázattal jár, mert a páciensek túlnyomó többségben idős emberek. A műtét a mellkas felnyitása nélkül történik. Az éren keresztül beültethető műbillentyűthöz méretéből adódóan kicsi bemetszést kell ejteni.

Schwarzenegger műtétének tizedik évfordulóján meglátogatott egy speciálisan szívműtétekre szakosodott klinikát. Az újonnan megnyitott Cardiovascular Thoracic Institute (CVTI) nevű klinika megnyitójára nem csak azért volt köteles elmenni a színész mert Kalifornia 38. kormányzója és az egészséges életmód híve. Az intézet vezető orvosai közé tartozik az a három sebész, akik Schwarzenegger műtétét is elvégezték.

Forrás: