Ismeretlen allergiák

Hírek szerint Európában és az USA-ban a népesség 45%-a szenved táplálékallergiától.

Felismerték, hogy az ételeknek és a táplálkozásnak jelentős hatása van a krónikus betegségekre. Ez immunológiai reakción alapul, amelyekben a nők kétszer gyakrabban érintettek, mint a férfiak.

Allergiás conjunctivitis

A kötőhártyagyulladás (conjunctivitis) a leggyakoribb szembetegség gyermekkorban és a felnőtteknél. Gyakran nevezik "vörös szemnek is", ugyanis a gyulladt kötőhártya – a szemgolyót fedő, szemhéj alatt található szövet – a kitágult kapillárisok miatt élénk vörös színt vesz fel.

Asztma

Leggyakoribb tüdőbetegség az asztma. Ma Magyarországon kb 2-300 ezer asztmás ember él. Előfordulása gyermekkorban még magasabb, eléri a 4-5%-ot. Az asztma jelentőségét elsősorban a krónikus volta adja. Az asztma mai tudásunk alapján nem gyógyítható, mindössze tünetei kontrollálhatók, szinten tarthatóak. Az asztma idejében való felismerése, a megfelelő kezelése elengedhetetlen.

Fémallergia

Amellett, hogy számos fém (nátrium, kálium, kálcium, stb.) szervezetünk elengedhetetlen építőeleme, sok fém annak ellenére, hogy önmagában nem képez veszélyt a szervezet számára, képes immunreakciókat elindítani.

Házipor-atka allergia

A köznyelvben házipor-allergiának hívott betegség okozója valójában nem a házipor, de még nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló beszáradt széklete. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja. A lakáson belüli allergének közül a házipor-atka okoz leggyakrabban légúti allergiát.
10961Ekcéma, bőrallergia

Legfiatalabb korban jelentkező allergiafajta a bőrallergia atópiás ekcéma vállfaja. Már pár hetes hónapos csecsemőkön is megjelenhet. Korai megjelenésével ez a bőrallergia egyben igen sokszor az allergiás menetelés (ekcéma-asztma-szénanátha) első állomása.
Másik bőrallergia az un. kontakt ekcéma. Megjelenése inkább későbbi életkorra tehető, és szemben az atópiás ekcémával testfelületen ott jelenik meg, ahol az allergénnel a bőr/nyálkahártya érintkezett.

Immunmediált ételintolerancia

Emberek milliói szenvednek élelmiszer intoleranciától. Az IgG-mediált élelmiszer intolerancia tünetei azonban ? az azonnali reakciójú IgE-mediált allergiával ellentétben ? csak néhány nap késéssel jelennek meg: általános levertség, súlyproblémák, fáradékonyság, fejfájás, szisztémás gyulladások. A specifikus IgG mérésével az immunválaszt kiváltó élelmiszerek gyorsan kizárhatók az étrendből.

Ételallergia vagy intolerancia?

A kérdés eldöntése sokszor nem is olyan egyszerű. Hasonló illetve azonos tünetek, mégis teljesen eltérő okok a háttérben. Míg az ételallergia az immunredzser kóros válasza, addig az étel-intolerancia mechanizmusában az immunrendszernek semmi szerepe. A Budai Allergiaközpontban pontos választ kaphat, Önnek mi áll a tünetei hátterében.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.