Mit keres az egér a hálószobában?

Az internet élménydús világa a saját működőképességről való megbizonyosodást nyújthatja, elvégre itt nem kell teljesíteni, így szorongás sincs, csak a kívánságra váltakoztatható, egérklikkeléssel és kurzorral irányítható szexfantáziák.

A "napi udvarlást" nem igénylő, vizuális túlingerlést jelentő online erotika (megunhatatlan mennyiségű, percenként cserélgethető, extrém idomú hölgyek teljesítenek extra kívánságokat, túlhevült lelkesedéssel) biztos, szorongásmentes sikerélményt kínál.

Az így megélt kielégülések azonban még inkább visszavetik a társsal töltött intim együttlétek számát (még ha kezdetben csupán vágykeltő élménygyűjtésnek szánja is a férfi) – az elején csak virtuális kalandnak induló cyberszex világa – legrosszabb esetben függőségig fokozódva (internetes szexuális addikció) – teljesen beszippanthatja az egyént…

Természetesen leginkább a párkapcsolat sínyli meg, legvégső esetben – ahogy a szexaholisták vallják –  képtelenné tesz a valódi intimitásra, a fantázia megöli a hús-vér szerelmet, az irrealitás börtönné válik. Az internetezők 42,7 százaléka néz pornót, de viszonylag kis százalék jut el (az ismert adatok szerint) a legvégső szintre – ám káros hatásai más módon is megjelennek.

Korábban nem létező vágyakat generál, mivel az először izgalmas szexfantáziák kezdenek unalmas rutinná válni, s egyre intenzívebb, új, érdekesebb ingerek kellenek a szexuális izgalom kiváltásához. Ez a vizuális túlingerlés az, ami a hálószobák elcsendesedését is nagyrészt okozza: a színes, izgalmas, a pillanat igénye és ízlése szerint gyorsan váltakoztatható jelenetek tempójával a való világ nem tudja felvenni a versenyt. Az ingerküszöböt olyan magasra tolják, amihez a normál, illúzió- és torzításmentes ingerek (beleértve a partnert is) már kevésnek bizonyulnak.

szexjatek12

Mint mindenben, itt is a mérték a lényeg: Mennyire válik rendszeressé? Mennyire szorítja ki a partnerorientált élményeket, s válik kizárólagossá, ellehetetlenítve a valódi párkapcsolatot. A legveszélyeztetettebbek a kiskorúak, akik megelőző tapasztalat híján hiteles információforrásnak tekintik az interneten elérhető pornófilmeket, ehhez mérik magukat, valamint az itt látott elemeket igyekeznek alkalmazni első randevús szárnypróbálgatásaikban.

Így ilyen szempontból a fiúk a veszélyeztetettebbek (jóllehet az apák sok esetben még büszkék is fiaik korai érdeklődésére), mivel ha az elrettentő férfiúi méretek és teljesítmények láttán esetleg bele is mernek vágni az első testi aktus viszontagságaiba, a lánypartner részéről nem azok az idomok, s még kevésbé azok a reakciók fogják fogadni, mint amiket a filmek ígértek.

A pornó sajátossága, hogy hamis képet sugall – s a valósággal való tényleges találkozás fájdalmas kudarcot, csökkent önértékelést, szorongást (mindezek nyomán potencia-problémákat), kisebbrendűségi érzést, esetleg undort – és a szexualitás elutasítását eredményezheti.

Részlet Hevesi Krisztina szexuálpszichológus írásából, amely teljes terjedelmében a Mindennapi Pszichológia 2009. 3. számában olvasható.

Forrás: