A poloskák visszatérnek

A poloskák világszerte újra terrorizálják az embereket, ám amerikai kutatók most azt állítják, a rovar genetikai állományának feltérképezése segíthet, hogy megszabaduljunk tőlük.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói olyan géneket találtak az ágyi poloska (Cimex lectularius) örökítőállományában, melyek felelősek lehetnek a rovarirtószerekkel szemben mutatott ellenállóképességükért.

Eredményeiket szerdán tették közzé a Public Library of Science című nyílt internetes tudományos portálon. A poloskák inváziója – melyet nem úsztak meg New York és Párizs luxusszállodái sem – éves szinten dollármilliárdokba kerül, az ellenük való küzdelemben egyre több peszticidet használnak fel. A vérszívó nem terjeszt betegségeket, de csípése viszkető, piros foltokat eredményez.16007“Az elmúlt körülbelül egy évtizedben a Climex lectularius visszatérését jegyezték fel szerte a világon, beleértve Észak-Amerikát, Európát, Ausztráliát és Kelet-Ázsiát, a rovarpopuláció létszáma évente száz-ötszáz százalékkal emelkedett” – írták tanulmányukban a kutatók.

A szakemberek szekvenálták az ágyi poloska teljes genomját, majd olyan géneket kerestek, amelyek segítik, hogy a vérszívó túlélje a rovarirtószereket. Reményeik szerint ennek ismeretében megkerülhetik a vegyszerekkel szembeni rezisztenciájukat, így könnyebb lehet elpusztításuk.

Forrás: Napidoktor.hu