Gyanakodjunk, ha halszagú a kapszula 2012-10-22 Kórkép Megosztás: Tweet Kutatások és tények egyértelműen bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol sok mélytengeri halat esznek, egészségesebbek és hosszabb életűek az emberek. Miért fontos, hogy csak tiszta omega3-at fogyasszunk? Magyarországon a mélytengeri halak természetes lelőhelye a mélyhűtő, így aránylag drágán kaphatóak, ezért legtöbben halolaj kapszulákat szednek, hogy biztosítsák a szervezet számára nélkülözhetetlen, a vérzsírcsökkentéshez szükséges megfelelő mennyiségű omega3-at. Csakhogy, nem mindegy, hogy az adott készítmény mennyire tisztán és milyen koncentrációban tartalmazza az omega3-at. Kutatások és tények egyértelműen bizonyítják, hogy azokban az országokban, ahol sok mélytengeri halat esznek, egészségesebbek és hosszabb életűek az emberek. Nem véletlen, hogy például a japánok, norvégok sokkal kevesebb szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, sőt, kevesebb bőrproblémával is. Az egészség megőrzésének, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, a korai öregedés megelőzésének, sőt a szép bőrnek, hajnak is az egyik titka az, hogy kellő mennyiségben jussunk hozzá a halak húsában található omega3-hoz. A szakemberek szerint még a tudatos, egészséges táplálkozás során sem tudunk kellő mennyiségű omega3-at juttatni a szervezetünkbe, csak omega6-ot. Az omega3 pedig olyan nélkülözhetetlen zsírsav, amely elengedhetetlen testünk megfelelő működéséhez. Az omega3 jótékony hatásai a következők: – vérzsírcsökkentő hatású, csökkenti a káros koleszterintszintet – gátolja az érbetegségek kialakulását: védi az érfalakat, segít abban, hogy azok rugalmasak maradjanak – csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát – segít a gyulladásos folyamatok megelőzésében – akadályozza a bőrproblémák kialakulását Minthogy Magyarországon számtalan omega3 készítmény létezik, a legfontosabb szempont ezek szedésekor az, hogy olyan terméket válasszunk, amelyik megfelelő koncentrációban, kellő tisztaságú omega3-at tartalmaz. Dr. Nádházi Zoltán kardiológus szerint a következőkre kell figyelnünk: a gyártásnak olyan módszerrel kell megtörténnie, amely biztosítja, hogy az adott készítményben nincsenek káros bomlástermékek, illetve, hogy megfelelő mennyiségű legyen az egy kapszula által tartalmazott omega-3-zsírsav-tartalom. A vizsgálatok azt bizonyították ugyanis, hogy az 1 g-hoz közeli mennyiség az, amely kardioprotektív hatással bír, tehát célszerű ezt a mennyiséget naponta bevinni a szervezetbe. Ha a halolaj kapszula lenyelésekor, illetve azután is erőteljes halszagot érzünk, az azt jelenti, hogy a termék nem kellően tiszta. A megfelelő tisztaságú készítmény ugyanis szagtalan. Mindez a soklépcsős tisztítási folyamatnak köszönhető, melyek során eltávolítják a vízoldékony és zsíroldékony szennyezőanyagokat, kivonják a nem omega3 zsírsavakat, a különböző oxidációs termékeket. A sötétbarna, orrfacsaró szagú nyers halolaj így válik világossárga, szagtalan olajjá, mely nem tartalmaz semmilyen, a szervezet számára káros bomlásterméket, toxikus anyagot. Ezért, ha úgy döntünk, hogy omega3 kapszulát szedünk, győződjünk meg arról, kellő tisztaságú-e és megfelelő koncentrációban tartalmazza-e az omega3-at az a készítmény, amelyet éppen szívünk egészsége megőrzése érdekében szedünk. Forrás: