Ezerarcú tablettaformák – 2. rész

A gyógyszerek szervezetbe történő bejuttatásának számos módja van. Valamennyi között a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerforma a tabletta

Milyen előnyökkel jár a pezsgőtabletta alkalmazása?

Számos, pezsgőtablettával végzett klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a hatóanyag a legtöbb esetben 15 percen belül felszívódik.

A hagyományos tabletták a lenyelést követően hosszabb-rövidebb időt töltenek a gyomor-bél traktusban, és a szilárd forma feloldódva a gyomornedvben bizonyos hatóanyagok esetén irritációt okozhat a nyálkahártyán. A pezsgőtabletta alkalmazása során a bevételre szánt vegyületet először folyadékban oszlatjuk el, és így elkerülhető a helyileg kialakuló nagy töménységű oldat károsító hatása.

gyogyszer_katt1

A szervezet átlagos folyadékigénye – napi 1,5-2 liter – egyes betegségekben, illetve állapotokban (hasmenés, intenzív munka, sportolás, magas hőmérséklet) megnövekedhet. Ennek pótlása pezsgőtabletta alkalmazásával célszerű lehet, mert a tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok folyadékkal együtt juttathatók be a szervezetbe.

A nyelési nehézségekkel küzdő idősek vagy betegek számára a pezsgőtabletta megfelelő lehetőséget nyújt a biztonságos gyógyszerbevételhez, adagoláshoz.

Az egyik legegyszerűbb hatóanyag, a kalcium-karbonát, a gyomor sósavas közegében – gázképződés közben – bomlik és a kalcium oldott formában kerül az emésztő traktusba, ahonnan lehetővé válik a felszívódása. Idős korban gyomorsavhiány következtében az oldódás nem tökéletes, így a kalcium-karbonát változatlan formában jut el az alsóbb traktusba, székrekedést okoz, míg a keletkező szén-dioxid kellemetlen puffadást válthat az arra érzékenyekben. A pezsgőtabletta használatával ezek a hátrányok kiküszöbölhetők.

Azok a hatóanyagok – például aminosavak, antibiotikumok -, amelyek a gyomor erősen savas közegében károsodást szenvedhetnek, megóvhatók pezsgőtabletta formában történő beadással.

Nagy dózisok vagy sokféle összetevő egyidejű szervezetbe történő bejuttatására ideális lehetőség a pezsgőtabletta, amelynek mérete jóval meghaladja a hagyományos tablettáét (átlagos átmérő: 2,5 cm, tömeg: 5 gramm).

A pezsgőtabletta nedvességre igen érzékeny, ezért jól záródó hengerbe töltve kapható, és gyakran nedvszívó anyagot is elhelyeznek mellé.

gyogyszer35

Gyakori jelenség, hogy a nem megfelelően tárolt gyógyszerek megkeményednek, és az oldódás nem lesz tökéletes, vagy még alkalmazás előtt elporlad a tabletta. Ezek a hibák megfelelő gyártási technológia alkalmazásával, a segédanyagok jó megválasztásával kiküszöbölhetők, és az alkalmazási előírás betartásával megelőzhetők.

Mely betegségek kezelésében használnak pezsgőtabletta formát?

– ízületi, mozgásszervi bántalmak

– fájdalmas, lázas állapotok

– a csontritkulás kiegészítő kezelése

– a gyomor- és bélrendszer betegségei, savtúltengés

– allergiás betegségek

– vitamin- és ásványianyag-pótlás stb.

Melyek a leggyakoribb hatóanyagok?

– C-vitamin és más vitaminok

– acetilszalicilsav;

-paracetamol

– ibuprofen

– magnézium- és alumíniumtartalmú savlekötők

– kalcium stb.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.