A bélrák kedvence az inzulin

A kutatók már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az elhízás mellett a túl sok zsír és cukor fogyasztása a vastagbélrák megnövekedett kockázatának is kitesz bennünket.

A Temple Egyetem kutatói most kimutatták azt az összefüggést, amely megmagyarázza, mi áll ennek hátterében. A Cancer Prevention Research szakfolyóirat márciusi számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Carmen Sapienza elmondta, mindig is voltak kérdések azzal kapcsolatban, miért számít az étrend és az elhízás a vastagbélrák független kockázati tényezőjének. Az új kutatás eredményei rávilágítanak, hogyan és miért áll összefüggésben a zsírdús étrend a vastagbéldaganattal.

vastagbel

A kutatók egészséges személyek vastagbél szövetmintáit hasonlították össze vastagbélrákban szenvedő betegek normál vastagbél szöveteivel. A vastagbéldaganatos betegek normál szöveteiben a szénhidrátok, lipidek és aminosavak lebontásáért felelős géneken lévő epigenetikai jegyek átképződtek. Az epigenetikai jegyek olyan kémiai módosítások, amelyek ki/bekapcsolóként szolgálnak sok gén számára.

„Az ilyen ételek úgy változtatják meg a metilációs mintákat az adott személy inzulin génjein, hogy másképp fejeződnek ki, így a szükségesnél több inzulint pumpálnak ki. A vastagbéldaganatban szenvedő betegek esetében a glükózmetabolizmus útvonalai és inzulinjelző útvonalai teljesen más szinten működnek, mint az egészségesekben” – magyarázta Sapienza.

A kutató azt is elmondta, hogy a daganatos sejtek nagyon szeretik az inzulint, és több kutatás is kimutatta, hogy növekedésükhöz kihasználják azt. Az inzulinnak csak a hasnyálmirigyben szabadna kifejeződnie, ezért Sapienza szerint a túl sok inzulin káros. A szakértő arra is rámutatott, hogy az emberekben általában csak 50 év felett alakul ki vastagbéldaganat, így nem egyértelmű, mikor kezdődnek ezek az epigenetikai módosulások.

vastagbelrak7

A kutatók azt feltételezik, hogy amennyiben az egészséges szövet módosulása a test más egészséges szöveteiben is kimutatható, ezt a kolonoszkópia mellett nyál- vagy vérvizsgálattal ki lehet mutatni, és fel lehet használni a vastagbélrák diagnosztizálásához illetve a betegség kockázatának meghatározásához.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.