Húzd ki magad fiam!

Az anyák hosszú ideje mondják gyermekeiknek, hogy fejezzék be a görnyedést, mert amellett, hogy csúnya, még gyengíti is a szervezetet. A legújabb kutatások szerint igazuk van.

Scott Wiltermuth, az UBC Marshall Üzleti Iskola és Vanessa K. Bohns, a Torontói Egyetem Menedzseri Iskolájának dolgozója úgy tapasztalták, hogy a domináns testtartás magasabb fájdalomküszöböt eredményez. A Journal of Experimental Social Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy pusztán a magabiztosabb póz felvétele elégnek bizonyul ahhoz, hogy az emberek erősebbnek érezzék magukat, és jobban tűrjék a feszültséget. A domináns tartású kísérleti alanyok jobban bírták a fájdalmat is, mint azok, akik teste semlegességet vagy alávetettséget sugallt.

Wiltermuth és Bohns egy korábbi kutatást vett alapul, amely azt vizsgálta, hogy azok, akikkel kapcsolatban vagyunk, hogyan befolyásolják a testtartásunkat. Akkor úgy tapasztalták, hogy a partner domináns pózára válaszként sokan alávetettséget mutatnak, így a fájdalmat is kevésbé viselik el.

gornyedt

A legtöbb ember a fizikai fájdalom hatására összegörnyed. Ezt ne tegyük! Ez a póz azt sugallja a magunk számára is, hogy nem tudjuk ellenőrzés alatt tartani a testünket. Inkább húzzuk ki magunkat, düllesszük ki a mellkasunkat, hiszen így még tesztoszteron is felszabadul a szervezetben, ami nagyobb kitartást eredményez. Ugyanez igaz lelki megrázkódtatások esetén is.

A beteggondozóknak is érdemes mindezzel tisztában lenni. Ők gyakran szinte kényszerítik az ápoltjaikat, hogy csecsemőkre jellemző testtartásba helyezzék magukat, mivel ezzel – úgy tartják – megkönnyítik a saját munkájukat. A beteg azonban sokkal rosszabbul viseli így a szenvedéseit.  A gondozók inkább próbáljanak meg egy kevésbé domináns pózt felvenni, így esélyt adnak a páciensnek, hogy magabiztosabbnak érezze magát, így jobban tűrje a rá váró fájdalmakat is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.