Mozogd ki magadból a fájdalmat!

Sok felnőtt küzd mozgásszervi, ízületi fájdalommal, aminek az az eredménye, hogy egyáltalán nem mozognak. Pedig a szakorvosok szerint ezzel ártanak maguknak a legtöbbet.

Katus Attila ahhoz ad hasznos tippeket, hogyan legyen a fájdalmas testrész ellenére életünk része a kímélő és erősítő mozgás.

Megelőzésre fel!

Sajnos, ezúttal is azt kell mondanom, hogy a megelőzés lenne a legfontosabb. Egy edzett, tónusos izom megvédi az ízületeket a kopástól. Ezért is fontos a rendszeres testmozgás, a bemelegítés, edzés közben a helyes technika alkalmazása, valamint a sokoldalú terhelés, sokfajta mozdulatsor.

A mozgás maga az élet. Ha ezt az ízületek, izmok nem teszik lehetővé, akkor ez nagyon megnehezíti azt, hogy egészségesek maradjunk – kezdi Katus Attila.

Kímélő módszerek

Az úszás, aquafittnesz például alapvetően ízületkímélő mozgásforma, hiszen a víz jótékony hatással van a keringési rendszerünkre, megfelelő ellenállást tud biztosítani, így megdolgozza az izmainkat, de nem terheli az ízületeinket.

uszas20

A jóga, a pilates, a nyújtás, a lazítás és a gyógytorna, gerincgimnasztika mind megfelelő választás lehet, de a választás mindig attól függ, hogy kinek mi a problémája. A választott mozgásformát mindig egyeztetni kell egy szakemberrel. A választás alapja tehát az, hogy valaki mit sportolna szívesen, és ehhez milyen egészségügyi szükségletei, céljai vannak.

Sorstársakkal könnyebb

"Szerintem minél nagyobb és összetettebb a probléma, annál inkább szükség van a tudatos és jól megtervezett edzésprogramra, és persze egy jó szakemberre. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy folyamatos felügyeletre van szükség. Sokszor egykét konzultáció a szakemberrel, a kezdeti lépések segítése is megoldást jelenthet." – hangsúlyozza Katus Attila.

A csoportos foglalkozások – mivel alapvetően társas lények vagyunk – a legtöbb esetben sikeresek, hiszen ha sorstársakat találunk a problémánkhoz, az kitartóbbá tehet bennünket. Ne feledjük: a mozgás öröm, és bizonyítottan kedvező hatással van az egészségre. Soha nem késő elkezdeni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.