A zsírtól lesz baja a májnak nem a bortól?

Hamarabb alakul ki zsírmáj akkor, ha kövérek vagyunk és magas az inzulinrezisztenciánk, mintha mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztanánk.

Az új kísérletek szerint némi vörösbor nem emeli a betegség kialakulásának kockázatát. A közlemény online jelent meg az Annals of Medicine című szaklapban. Svéd kutatók 44 embert vontak be kísérletükbe, vagy egy (nők) illetve két ( férfiak) pohár vörösbor kellett meginniuk naponta három hónapon át, vagy pedig tartozkodniuk kellett az alkoholos italok fogyasztásától. A kísérlet elején és végén vért vettek a résztvevőktől és MRI vizsgálat segítségével megmérték májuk zsírtartalmát.

„Úgy tűnik a zsírmáj foka inkább a kövérséggel és inzulinrezisztenciával mutat összefüggést, nem befolyásolta a vörösbor ilyen mértékű fogyasztása. A három hónapos időszak alatt az elfogyasztott alkohol mennyisége nem befolyásolta a májban felhalmozodó zsír mennyiségét illetve a májenzimek sem mutattak emelkedett értéket – foglalta össze Dr. Stergios Kechagias, a Linköpingi Egyetem májspecialistája a kísérletek eredményeit a Svéd Kutatási Tanács által közzétett hírben.

pizza3

Sőt 16 százalékkal csökkent az ártalmas típusú, LDL koleszterin szintje a vörösborivók között. „Köztudott, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések valószínűségét, ennek egyik okára sikerült rávilágítan. Az alkohol az LDL koleszterin szint csökkentése révén befolyásolja a betgeség előfordulási gyakoriságát” – tette hozzá Fredrik Nystrom, a Linköping Egyetem professzora .

Mivel a nagy menyiségű alkohol hozzájárul a májbetegségek kialakulásához, azt gondolhattuk, hogy már a mérsékelt alkoholfogyasztás is ártalmas a májra. A zsírmáj, mely a cukorbetegség , magas vérnyomás és szív-érrendszeri betegségek következtében is kialakuhat, akár cirrózissá (májzsugorrá) is fajulhat.

Forrás: