Jókedvhozó lítiumos víz

Osztrák kutatók szerint a lítiummal kevert víz jobb kedvre derít, így javítja az öngyilkossági mutatókat.

A Bécsi Egyetem munkatársai az alapján hasonlították össze a különböző osztrák tartományok öngyilkossági statisztikáit, hogy az egyes területeken mekkora arányban található lítium az ivóvízben. A leginkább lítiumdús vízzel rendelkező megyékben 100 000-ből 11 ember lett öngyilkos, szemben azokkal, ahol a legkevesebb ilyen összetevő található: ott 100 000 lakosból 16 vet véget önkezével életének.

A kutatásról készült tanulmány a British Journal of Pyschiatry című lapban jelent meg.„A felfedezés ösztönözheti a lítium előnyeinek további vizsgálatát.” – véli a kutatás vezetője, Dr. Nestor Kapusta. Egy 2009-es japán kutatás már hozott hasonló eredményt.

shutterstock_72843619

Dr. Jacob Appel, a New York-i Mount Sinai Kórház munkatársa szerint az eredmények alátámasztják a lítium kedélyjavító tulajdonságát. „Elméletünk szerint az anyag összeköttetést teremt az idegek között, így boldogabbá teszi az agyat.” – mondta el. Véleménye szerint a víz lítiummal való dúsítása ugyanolyan előnyös lenne, mint az a régi amerikai gyakorlat, amely során fluoridot adtak az ivóvízhez.

Appel nincs egyedül a véleményével. Dr. Gerhard Schauzer cseh orvos már 1989-ben megállapította, hogy ahol több a lítium, kevesebb az öngyilkosság, az agresszió és a nemi erőszak. Ötlete azonban, miszerint dúsítani kellene vele az ivóvizet, nem okozott osztatlan lelkesedést. „Azzal vádoltak, hogy ellenőrzés alá akarom vonni a tömegek gondolatait, és figyelmen kívül hagyták a lítium valódi előnyeit. Pedig a mai ivóvíz már olyan mértékig tisztított, hogy gyakorlatilag minden tápanyag kiveszett belőle.” – véli a Kaliforniai Egyetem tanára.

viz48054

Annak ellenére, hogy a lítium bizonyos időskori elmebeli betegségek kezelésére is megfelelő, a szakemberek hangsúlyozzák, hogy az ivóvízbe adagolt mennyiség rendkívül kevés lenne, és nem érne fel a gyógyszerekkel. Ugyanakkor véleményük szerint megfontolandó, milyen nagy egészségügyi javulást hozott, amikor az 1940-esévekben Amerikában fluoridot kezdtek adagolni a vízbe.

Forrás: