Online barátkoznak a betegek?

Közel minden negyedik krónikus betegséggel élő amerikai az interneten keres azonos panaszokkal küzdő személyeket, hogy tapasztalatokat cseréljenek, és hogy kölcsönösen segítsék egymást.

A teljes lakosság mintegy ötöde próbál meg online kapcsolatokat építeni egészségügyi problémák jelentkezése esetén

Segít a sorstárs érzet

A Pew Internet Project és a California HealthCare Foundation közös felmérése szerint betegség esetén elsőként szakorvosi segítséget kérnek az amerikaiak, illetve barátaikhoz, családtagjaikhoz fordulnak támogatásért. Ám sokan vannak, főleg a krónikus, illetve ritka betegséggel küzdők körében, akik az internet nyújtotta előnyöket kihasználva online próbálják fölvenni a kapcsolatot olyan személyekkel, akik azonos betegséggel vagy a betegséggel kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkeznek.

A kölcsönösség érzése a kutatók szerint jelentős segítséget jelenthet a betegeknek problémáik kezelésében, illetve a krónikus betegséggel való együttélésben. A kutatás szerint egészségügyi panaszok jelentkezése esetén az amerikaiak 70 százaléka fordul elsőként az orvoshoz, 54 százalék barátoktól, családtagoktól is kér segítséget, és 20 százalék kérdez meg azonos betegséggel küzdőket tapasztalataikról.

shutterstock_599587399

A diagnózis felállításában és a gyógyszeres kezelés érdekében szinte mindenki orvosokhoz, gyógyszerészekhez fordul, míg a családtagok, barátok, más betegek társaságát elsősorban emocionális segítség érdekében keresik. A felmérés eredményei szerint az amerikaiak 18 százaléka az interneten is megpróbál olyan fórumokat keresni, ahol hasonló betegséggel küzdőkkel felveheti a kapcsolatot.

Ez a szám még magasabb a krónikus betegséggel küzdők, mint például a cukorbetegek, asztmások, szívbetegek vagy rákosok körében. Esetükben 23 százalék azok aránya, akik az interneten keresztül keresik sorstársaikat a kölcsönös érzelmi és fizikai segítségnyújtás reményében.

Szakértők szerint az internetnek orvosi szempontból is nagy előnye, hogy áthidalja a fizikai távolságokat, és még a ritka betegséggel küzdők is megtalálhatják sorstársaikat, akikkel a személyes találkozásra egyébként nem lenne lehetőségük.

Forrás: