Álmodj szépeket fibromyalgiával is!

A fibromyalgia miatti fájdalomtól egész éjszaka forgolódsz és nem tudod kipihenni magad? Néhány tipp, hogy nyugodtan szendereghess.

A fibromyalgia rengeteg ember éjszakáját keseríti meg, ráadásul sokuk nem is tudja, mivel van dolga. A kialvatlanságot és a fájdalmakat számos módon lehet magyarázni. Régi ágy, elhasználódott matrac, telihold, majd a több éves szenvedés és egyre több tünet megjelenésével végül kiderül, hogy a valódi ok a fibromyalgia.

Mit okoz?

A kutatások igazolják, hogy a fibromyalgiában szenvedőknél az alvás alatt az agy automatikusan felébred. Ez komoly problémát jelent, ugyanis a nyugodt éjszakai pihenésre nem csak azért van szükségünk, hogy késleltethessük az öregedés jeleit az arcon. A növekedési hormon például főként az alvás alatt termelődik.

alvas102

Amennyiben ez kimarad, többek között az izmok sem képesek gyógyulni. Emellett pedig az alvásidő hosszúságától függetlenül mindig fáradtság és kimerültség társul az ébredéshez. Gyógyszeres kezelés segít a fájdalmak csökkentésében és a nyugodt alvás elérésében, de olykor elegendő az életmódbeli változás, hogy magától tudjon aludni az illető.

Hogyan merülhetsz mély álomba?

Fibromyalgiával vagy anélkül, a pihentető alváshoz ki kell alakítani egy nyugodt és csendes környezetet, melyben kellőképpen el tud lazulni a szervezet. Az itt felsorolt ötletek segítenek megteremteni a megfelelő állapotot az alváshoz.

Első lépés

Forró fürdő az egyik legjobb módja, ha szeretnénk kizárni a nap során felhalmozódott gondokat és stresszt. Másrészt egy kád meleg vízben a testünk is hamar nyugalomba kerül. Izmaink ellazulnak. Ha szeretnénk, alkalmazhatunk aromaterápiát, de illóolajak nélkül is könnyen elérhető ez a békés állapot. Mivel a szervezetünk pihen, és az izmok elernyedtek, remekül felfrissíti a fáradt testet, ha egy kefe segítségével átdörzsöljük a végtagjainkat. A masszázs szintén stresszoldó és fájdalomcsökkentő.

alvastesz8A csodafegyverek feszültség ellen

Jóga, meditáció és zene. Külön-külön és együtt is biztos a nyugalom elérése. Ha úgy érzed a jóga, esetleg a meditáció távol áll tőled, kezd fokozatosan.

A nyugtató dallamok mellett, az ágyon fekve próbáld lecsendesíteni a zakatoló gondolataidat. Nem feltétlenül kell nyakatekert pózokat felvenned, hogy ellazulj. Ha úgy érzed, ez segít, elégedj meg ennyivel.

A szoba, mint szentély

A kényelmes ágy nem mindig elegendő a folyamatos alvás biztosításához. Az agyunk viszont sokkal könnyebben megnyugszik, ha csend és sötétség veszi körül. Fel se merüljön senkiben a gondolat, hogy tévé mellet alszik el! Sőt, remek ötlet egy szemvédő beszerzése.

Ha ügyelsz ezekre az egyszerű utasításokra és mindent megteszel a megfelelő alvó környezet kialakításáért, szervezeted hálás lesz, és végre frissen, üdén fog rád köszönni a reggel.

Forrás: